Aeg on taas tunnustada silmapaistvamaid looduskaitsjaid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeohutuse õpe Karula noore looduskaitsja laagris 2017. aastal.
Veeohutuse õpe Karula noore looduskaitsja laagris 2017. aastal. Foto: Margit Turb

Keskkonnaministeerium ootab kuni 15. aprillini ettepanekuid, keda tänavu autasustada Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemiaga ja keda Eesti looduskaitse märkidega.

„Konkursile ootame kõigi nende tublide looduskaitsjate kandidatuure, kes on eriliselt silma paistnud oma panusega meie keskkonna hoidmisel. Me teame, et eestlaste jaoks on loodus väga hingelähedane ning enamus meist peavad selle olemasolu ja seal viibimist väga oluliseks. Kuid meie seas on palju neid, kes lisaks eelnimetatule teevad igapäevaselt ka palju tööd selle nimel, et meie loodus oleks hoitud ja et selle käekäik oleks järjepidevalt hea,“ ütles Keskkonnaministeeriumi loodusvaldkonna nõunik Hanno Zingel. „Palumegi neist tublidest inimestest meile teada anda, esitades hiljemalt 15. aprilliks meile nende kandidatuuri.“

Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemiaga tunnustatakse inimest, kelle tegevus looduslike koosluste, haruldaste liikide või looduse üksikobjektide uurimisel ja kaitse korraldamisel ning looduskaitseliste teadmiste levitamisel on olnud pikaajaline ja tähelepanuväärne. Preemiat on välja antud 1989. aastast ning alates 2010. aastast antakse Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia saajale ka looduskaitse kuldmärk. Preemia suurus on 5000 eurot.

Eesti looduskaitsemärgiga tõstetakse esile isikute teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel ja looduskaitse arendamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil. Hõbedast looduskaitsemärki antakse välja alates 2011. aastast ning tänaseks on välja antud 51 märki.

Eesti looduskaitsemärgiga tõstetakse esile isikute teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel ja looduskaitse arendamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil. Hõbedast looduskaitsemärki antakse välja alates 2011. aastast ning tänaseks on välja antud 51 märki.

2018. aastal pälvis Kumari preemia koos looduskaitse kuldmärgiga looduse uurija, kaitsja ja tutvustaja Eerik Leibak. Eesti looduskaitsemärgid pälvisid Eesti-Soome looduskaitsekoostöö edendaja Ilkka Heikkinen, ökoloog ja pärandkoosluste kaitsja Aveliina Helm, Tallinna loomaaia direktor ja Euroopa naaritsa uurija ning kaitsja Tiit Maran, vabatahtliku kalavarude kaitse eestvedaja Jüri Nurk, metsaökoloog ja -kaitsja Anneli Palo, ettevõtjast loodushoidja Olari Taal, Karula rahvuspargi idee üks autoritest Pille Tomson, Narva Keeltelütseumi direktor ja Eesti Looduskaitse Seltsi Narva osakonna juht Nadežda Tšerkašina ning Saaremaa Ühisgümnaasiumi bioloogiaõpetaja Inge Vahter. 

Ettepanekud, mis sisaldavad vabas vormis ülevaadet nominendi looduskaitsetegevusest, palume saata Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonda hiljemalt 15. aprilliks 2019 aadressil Narva mnt 7a, 15172 Tallinn või e-posti aadressil keskkonnaministeerium@envir.ee.

Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia ja looduskaitse märkide laureaadid kuulutatakse välja mais toimuval looduskaitsekuu avamisel. Varasemad laureaadid ning lisainfo on leitav ministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles