Vallavanem ennustab Järvamaale kadu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.
Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. Foto: Anu Ansberg

Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg kirjutab oma blogis, et kui Järvamaa rahvaarv peaks senises tempos vähenema, elab siin aastal 2020 vähem kui 30 000 inimest.

«Üldiselt öeldakse, et ennustamine on tänamatu töö, kuid püüame seda siiski teha. Võtame minu arvates meie suurima probleemi – inimeste lahkumise maakonnast ja vaatame, mis võib juhtuda aastaks 2020. Aastatel 2007–2011 on keskmine vähenemine 469 inimest aastas. Võtame selle numbri ning pikendame selle jätkumist aastani 2020 ja tulemuseks on 29 717 inimest,» kirjutab Kõljalg.


«Meie maakonnas ei ole probleemiks üksnes inimeste lahkumine maapiirkondadest, vaid lahkutakse ka linnadest. Seega linnastumine ei aita isegi meie linnu,» arutleb Kõljalg. «Mida vähem on inimesi, seda vähem on tarvis ka näiteks teenindussektorit kohalikele inimestele. Seega väheneb veelgi töökohtade arv ja veel enam inimesi lahkub regioonist, teoreetiliselt peaks siis elanikkonna arv veelgi kiiremas tempos vähenema hakkama.»
Statistikaameti andmetel elab selle aasta 1. jaanuari seisuga Järvamaal 35 963 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles