Paidest saab taas alguse tulekett

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal läitis jüriöö märgutule peaminister Jüri Ratas. Sellest sai alguse inimeselt inimesele edasi rännanud tuleteekond läbi külade nelja Eestimaa nurka.
Möödunud aastal läitis jüriöö märgutule peaminister Jüri Ratas. Sellest sai alguse inimeselt inimesele edasi rännanud tuleteekond läbi külade nelja Eestimaa nurka. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

22. aprillil tähistatakse taas taas maarahva tähtsaimat püha, jüripäeva, üle-eestilise üritusega Jüriöö Märgutuled. Selleks vajatakse 1600 vabatahtliku abi.

Suurejoonelise ürituse raames saadetakse Paide ordulinnuse vallitornist märgutuli viide suunda: Tallinna, Pärnusse, Tartusse, Rakverre ja Viljandisse. Jüriöö tule teekonda on kaasatud kõikide valdade ja külade elanikud, kust märgutuli läbi läheb. 

Tuleketi moodustamiseks vajavad korraldajad 1600 vabatahtlikku tulehoidjat, kes soovivad anda oma panuse külaelu elavdamisse ja näidata kogu Eestile, et küla veel elab. Iga kilomeetri peale vajatakse vähemalt kolme inimest.

Nii nagu Jüriöö ülestõusu ajal antakse märgutuli edasi järkjärgulise tõrvikute süütamisega – kes tõrvikutuld näeb, süütab vastavalt sellele oma tõrviku ja annab süütamisest märku järgmisele trassil viibivale vabatahtlikule.

Üritust korraldab SA Ajakeskus Wittenstein koostöös SA Pärnu Muuseumi, SA Eesti Maaelu Muuseumid, Viljandi Muuseumi, Kaitseliidu, Jüriöö pargi, EV100 toimkonnaga ja tuletrassi läbivate omavalitsuste ja küladega.

Jürituli hakkab Paidest liikuma kell 21.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles