Mammograafiabuss on 10 aastaga päästnud sadade naiste elu

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafiabuss
Mammograafiabuss Foto: Sille Annuk / Postimees
  • Sõeluuring on seda efektiivsem, mida rohkem kutsutud naisi uuringule tuleb
  • Sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis
  • Mammograafia sõeluuring on kindlustatud naisele tasuta

Tänavu kümnendat tegevusaastat tähistavqw Eesti Vähiliidu ja TÜ kliinikumi mammograafiabussis on uuringul käinud üle 70 000 naise ja tänu rinnavähi varajasele avastamisele on päästetud sadade naiste elu.

Vähiliidu juhi Maie Egipti sõnul on tegemist tõelise edulooga. Kokku on kümne aastaga sõeluuringul mammograafiabussis rinnavähk avastatud 298 naisel ja 85 protsendil juhtudest on haigus olnud avastamise momendil varases staadiumis. See tähendab, et ravitulemused on väga head ja selles staadiumis on võimalik täielik tervistumine.

TÜ kliinikumi radioloogiakliiniku radioloog Sulev Ulp rõhutab sõeluuringu olulisust vähi varajasel avastamisel. “Rinnavähk ei tekita varases staadiumis mingeid kaebusi ega ole ka katsudes tunda. Seetõttu on suuremal osal rinnakaebustega arsti poole pöördunud naistest rinnavähk juba kaugemale arenenud,” rääkis Ulp. “Mammogrammidel on aga võimalik avastada rinnavähile viitavaid muutusi kaks kuni viis aastat varem kui tekivad kaebused. Sõeluuring päästab elusid!” kinnitab Ulp.

Just sel põhjusel kutsutakse sõeluuringule rinnakaebusteta naisi populatsioonipõhiselt vanusegruppide kaupa. Sõeluuring on seda efektiivsem, mida rohkem kutsutud naisi uuringule tuleb. Maakondades, kus mammograafiabuss töötab, on naiste osalusaktiivsus võrreldes ülejäänud Eestiga tunduvalt kõrgem, sest uuring on kättesaadav maakonnas kohapeal.

Mammogrammidel on aga võimalik avastada rinnavähile viitavaid muutusi kaks kuni viis aastat varem kui tekivad kaebused

Sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel moel haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti. 2019. aastal on rinnavähi sõeluuringule oodatud naised sünniaastatega 1951, 1952, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 ja 1969, kellel on kehtiv Eesti haigekassa kindlustus ja kellele viimase kahe aasta jooksul ei ole mammograafilist uuringut tehtud. Mammograafia sõeluuring on kindlustatud naisele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles