Riigimetsas algas raierahu

Kuido Saarpuu
Copy
Mets ja raielank.
Mets ja raielank. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Seoses lindude ja loomade pesitsusajaga algab riigimetsas esmaspäeval 15. juunini kestev raierahu, metsas jätkatakse sel perioodil istutamis- ja metsahooldustöödega.

Kevadine raietööde peatamine on riigimetsas saanud traditsiooniks, RMK on kevadsuvist raierahu pidanud alates 2002. aastast.

Raierahu kehtestamisega välditakse eelkõige vanades metsades elavate lindude ja loomade häirimist sigimisperioodil.

„Sarnaselt varasematele aastatele toimetame sel ajal riigimetsas edasi, kuid keskendume noore metsa hooldamisele ja uue metsapõlve rajamisele, millega tegeleb sel pingelisel ajal 1700 metsaistutajat. Samuti teeme töid, mis on vajalikud teede, sihtide ja kuivenduskraavide korrashoiuks ning pinnaste tahenemisel jätkame ka puidu kokkuvedu juba raiutud lankidelt,“ selgitas RMK juhatuse liige Tavo Uuetalu.

Raierahu kehtestamisega välditakse eelkõige vanades metsades elavate lindude ja loomade häirimist sigimisperioodil.

RMK töötajad korraldavad raierahu perioodil metsaistutust, noorendike hooldamist, metsasihtide, -teede ning kuivendussüsteemide korrastamist. Tänavu istutatakse riigimetsa 21 miljonit puud, noore metsa hooldamist tehakse 42 270 hektaril ja kevadist teede hööveldamist 7400 kilomeetrit.

Lageraiet raierahu ajal ei tehta. Erandiks on haiguste ja kahjurite leviku ärahoidmiseks tehtavad raied kahjustatud metsades ja kuivades puhtmännikutes.

RMK ehk Riigimetsa Majandamise Keskuse hoole all on ligikaudu 30% kogu Eestimaast, seal asub 45% Eesti metsadest. RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste mitmekesiste looduskoosluste hoidja, kaitsja ja majandaja. RMK kasvatab metsa, hoiab loodusväärtusi, teenib riigile metsa majandades tulu, loob looduses liikumise võimalusi ja jagab loodusharidust.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles