Kevad toob maapõuest välja lõhkekehad

Silja Vilbu
Copy
Demineerijad tegid mullu kahjutuks üle 4100 lõhkekeha
Demineerijad tegid mullu kahjutuks üle 4100 lõhkekeha Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevade ja soojade ilmade saabumisega saavad demineerijad aina enam väljakutseid lõhkekehade leidudele. Lõhkekehad on talve ja külma tõttu maapinnale kerkinud ning enne rohu peale kasvamist hästi märgatavad. Täna leiti Põhja-Pärnumaa vallas Allikõnnu külas risuhunnikust kahurimürsu taoline roostes ese ning eile leiti Saare maakonnast Ansekülast kümme miinipildujamiini.

Lääne-Eesti pommigrupi juht Aivar Post ütles, et lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. „Plahvatusohtlike esemete väljanägemine võib aja jooksul olla tundmatuseni muutunud, mistõttu võib olla neid raske ära tunda,“ ütles Post ning lisas, et  kui inimene leiab eseme mis on lõhkekehale sarnane, siis on oluline tagada enda ja teiste läheduses olevate inimeste ohutus järgides ohutusreegleid. „Lõhkekeha ei tohi puutuda, liigutamine võib selle aktiveerida. Kohe tuleks teavitada leiust hädaabi numbril 112 ning tegutseda vastavalt Häirekeskuselt saadud juhiste järgi,“ ütles pommigrupi juht.

Möödunud aastal reageeris Lääne-Eesti pommigrupi meeskond kokku 366 korral sündmusele, millest enamus olid lõhkekehade leiud. 2018. aastal leiti ja tehti kahjutuks Lääne regioonis kokku 925 lõhkekeha.

Lõhkekeha leidmisel tuleb enda ja teiste läheduses olevate inimeste ohutuse tagamiseks järgida järgmisi reegleid: 

  • lõhkekeha ei tohi puutuda, liigutamine võib selle aktiveerida
  • leiust tuleb teavitada Häirekeskust numbril 112 ja täita sealt saadud juhiseid
  • jätta Häirekeskusele oma kontaktid ning olla kättesaadav
  • märgistada leiukoht ja eemalduda ohtlikust esemest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles