Talgupäeval taastatakse Udeva mõisa ajalooline pargiallee

Kuido Saarpuu
Copy
Projektiraha andis võimaluse taastada Udeva mõisa juures 30 meetrit ajaloolist kiviaeda.
Projektiraha andis võimaluse taastada Udeva mõisa juures 30 meetrit ajaloolist kiviaeda. Foto: Kaarel Kutti

Järva vallas Udeva külas asutakse üle-eestilisel Teeme Ära talgupäeval laupäeval, 4. mail taastama Udeva mõisa ajaloolist pargialleed. Kokku puhastatakse aastatega kasvanud võsast välja ligi 100 meetrit vana puiesteed ning tehakse ettevalmistusi uue umbes 50 meetrise alleelõigu rajamiseks.

Mõisa ja pargi, mis moodustavad Udeva küla keskuse, taastamist vedava MTÜ Uddewa juhataja Kaarel Kutti sõnul hävis mõis kaheksakümnendate aastate lõpus tulekahjus, mille järel püüti hoonet taastada, aga lõpuks jäi vare koos pargiga saatuse hooleks. “Meie käärisime käised üles ja alustasime täielikult metsastunud ja võssa kasvanud mõisapargi korrastamise esimeste sammudega 2014. aasta suvel eesmärgiga taastada park kohaliku kogukonna kohtumispaiga ja turismiobjektina Järvamaa ühe olulisema turismisihtkoha Norra-Oostriku allikate väravas.”

Viimase viie aasta jooksul toimunud talgute ja vabatahtliku tööga on õnnestunud Udeval heakorrastada umbes kolme hektari suurune pargiala. Möödunud aastal toetas pargi ajaloolise maakivist aia 30-meetrise lõigu taastamist kohalik Leader tegevusgrupp Järva Arengu Partnerid ning tänavu oodatakse kohaliku omaalgatuse programmi toetusotsust küla lipuväljaku rajamiseks mõisa endisele auväljakule.

Viimase viie aasta jooksul toimunud talgute ja vabatahtliku tööga on õnnestunud Udeval heakorrastada umbes kolme hektari suurune pargiala.

Kutti sõnul on tal hea meel, et kui mõisa juures tegutsema asudes suhtuti lootusetus olukorras pargi korrastamisse umbusuga ka kohalike seas, rääkimata kaugematest kantidest, siis iga aastaga järjest enam korrastatud mõisapark on meelitanud talgutel osalema järjest rohkem nii kohalikke kui kaugemalt tulijaid. “Senimaani edukalt kulgenud talgud annavad meile kindlust, et tegeleme õige asjaga,” ütles Kutti, kelle sõnul on laupäeval  toimuvale talgule võimalik  registreerida veel ainult 6-8 talguhuvilisel.

“Ajaloolise pargi taastamine on esimene samm, sest kaugemas tulevikus on sama oluline asuda pargi heakorra kõrval tegelema üritustega, mis aitaks rohkematel huvilistel Udeva küla üles leida,” selgitas Kutti tulevikuplaane. “Aga selles osas on veel palju nuputamist, kuidas Udeva mõis kujuneks mõnusaks vaba aja veetmise kohaks nii kohalikele kui kaugemalt tulijatele.”

Pika ajalooga Udeva küla kohta leiab esimesi kirjalikke andmeid juba 14. sajandist. Mõisa mainitakse kirjalikes tekstides aastal 1594, mille järel on Udeva mõisal olnud kuulsusrikas ajalugu von Knorringite ja von Maydellide valduses. Nõukogude perioodil kohandati mõis sohvoosi töötajate elamuks, kuid peale tulekahju novembris 1989 aastal jäi mõis 25 aastaks hooletusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles