Näitleja asub diabeedikoolitusega inimesi aitama

Silja Vilbu
Copy
Lauri Mäesepp loodab, et tema koolitus aitab inimestel dia­beedist üle olla.
Lauri Mäesepp loodab, et tema koolitus aitab inimestel dia­beedist üle olla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
  • Diabeetikud elavad enamasti haigusega kaasnevate tüsistuste hirmus
  • Umbes 400 miljonit inimest maailmas põevad teist tüüpi dia­beeti

Rakverest pärit näitleja Lauri Mäesepp on võtnud südameasjaks aidata võimalikult paljudel teist tüüpi diabeeti põdejatel haigust peatada. Kuigi Mäesepal endal kokkupuude diabeediga puudub, soovib ta diabeediepideemiale piiri panna.

Mäesepa selgitusel sattus ta diabeediprobleemile juhuslikult, kui hakkas neli aastat tagasi oma tervisele rohkem tähelepanu pöörama. Näitlejana on hea enesetunne ja selge pea talle hästi olulised.

Tervisteemade kohta uurides jõudis Mäesepa teadvusse teist tüüpi diabeet ja ta sai aru, et probleem on maailmas tohutult suur.

«Umbes 400 miljonit inimest maailmas põevad teist tüüpi dia­beeti. Kui nägin maailma terviseorganisatsiooni prognoosi, et dia­beetikute populatsioon kasvab 2035. aastaks veel 54 protsenti, siis sain aru, et see on tulekahju, mille kustutusega tuleks kohe algust teha,» lausus ta.

Tuhanded inimesed maailmas on suutnud sellest haigusest välja tulla ja ma ei näe ühtegi põhjust, miks ei peaks eestlased sellega hakkama saama

Mäesepp püüdis mõista, mis seda tulekahju põhjustab. «Uurisin ja lugesin, kuni mõistsin probleemi ja selle algpõhjusi nii sügavalt, et luua lahendusi,» sõnas ta. Ühtlasi avastas Mäesepp, et maailmas on palju inimesi, kes on suutnud teist tüüpi diabeeti peatada ja haiguse tüsistustest pääseda.

See oli inspiratsioonipuhang. Mäesepp täheldas, et Eestis dia­beedi peatamise võimalikkusest ei räägita ja paljud inimesed pole sellest kuulnudki. Ta otsustas vea parandada.

Mäesepp märgib, et diabeetikud elavad enamasti haigusega kaasnevate tüsistuste hirmus. Ta loodab neid teadmise kaudu sellest hirmust vabastada. «Kui inimene saab teist tüüpi diabeedi diagnoosi, siis talle tundub tihtipeale, et nüüd on kõik ja lõpp on käes. Kindlasti ei ole, kaugel sellest,» selgitab ta.

Mäesepp lisab, et teist tüüpi diabeet on progresseeruv ja krooniline haigus vaid juhul, kui inimene ei muuda oma elustiili ja toitumist. «Igal teist tüüpi diabeetikul on võimalik oma elustiili parandada ja vere glükoosisisaldust loomulikul teel kontrolli alla saada,» laususb ta. «Meie koolitus on vastus küsimusele, milline see elustiil peaks olema ja kuidas seda luua.»

Koolitust «Diabeedi lõpp: Teist tüüpi diabeedi peatamine» teeb Mäesepp koos toitumisnõustaja ja terviseterapeudi Liis Oravaga.

«Hakkame koos otsima vastust näiteks küsimusele, kuidas uni, stress, liikumine ja toitumine ja mõtlemine teist tüüpi diabeeti mõjutavad,» lausub ta. «Loodame, et need inimesed, kes koolitusele tulevad, hakkavad märkama, mida nad ise saavad enda heaks ära teha.»

Mäesepp märgib, et elustiili muutus nõuab kindlasti omajagu julgust. Samas usub ta, et iga samm mugavustsoonist väljapoole on kõige meeldivam ja rikastavam asi, mida inimene teha saab.

«Tavaliselt, kui inimene selle diagnoosi saab, siis öeldakse talle, et ta peab eluaeg tablette sööma või ennast süstima. Aga see ei ole täielik tõde. Kui inimene julgeb oma elustiili muuta, siis seda murerägastikku ei kaasne,» arutleb Mäesepp. «Tuhanded inimesed maailmas on suutnud sellest haigusest välja tulla ja ma ei näe ühtegi põhjust, miks ei peaks eestlased sellega hakkama saama.»

Mäesepa ja Orava eesmärgid on suured. Nad loodavad, et koolitussarja abil on aasta pärast ligi kümme protsenti Eestis saadud diabeedidiagnoosidest peatatud.

Et ennetustöö on Mäesepa ütlust mööda ülioluline, ei ole koolitusele oodatud ainult dia­beetikud, vaid ka eeldiabeetikud, metaboolse sündroomiga inimesed, ülekaaluga kimpus olijad ja muidu diabeedi eelsoodumusega inimesed.

«Pigem lahendame probleemi kui peidame tulekahju,» lausub Mäesepp. «Olgugi et minul ega ka minu lähiringkonnas seda haigust ei ole, ei tähenda see, et probleemi pole. Ignoreerida on hästi lihtne, aga palju huvitavam on probleemidele lahendus leida.»

Kuna Mäesepp on diabeedi vastu võitlemise endale südameasjaks võtnud, otsustas ta mõnda aega uusi lavastusi mitte juurde võtta.

Ta kinnitab, et näitlemist ta kindlasti jätta ei kavatse. Pigem täiendavad näitlejaroll ja koolituse kallal töötamine praegu teineteist. «Koolitusega seoses tuleb teha väga palju tööd arvuti taga istudes. See on kõva mõttetöö. Kui seda tükk aega teinud olen, tunnen tugevat tõmmet teatrisse ja laval olemine pakub kohe rohkem rõõmu,» lausub ta.

Kahetunniseid koolitusi asuvad Lauri Mäesepp ja Liis Orav korraldama suuremates linnades üle Eesti. Paidesse jõuab koolitus juba 7. mail. Rohkem teavet leiab kodulehelt dturn.ee ja facebook.com/Dturn.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles