Talgupäev toob kokku tuhanded

Merit Männi
Copy
EESTI,05MAY18
Talgud. «Teeme ära!». Talgud Kuhjaveres.
ELMO RIIG/Sakala
EESTI,05MAY18 Talgud. «Teeme ära!». Talgud Kuhjaveres. ELMO RIIG/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna toimub üle-eestiline Teeme Ära talgupäev, osalejana on end kirja pannud üle 23 000 inimese.

Kümned tuhanded eestimaalased tulevad kodudest välja, et osaleda Teeme Ära talgupäeval ning aidata kaasa oma kogukonna ja kodukandi elu edenemisele. Varahommikuse seisuga oli talguveebi kirja pandud 2022 talgut enam kui 23 000 osalejaga. Kes pole aga veel otsustanud, tasub soojalt riidesse panna ja suunduda lähimasse talgupaika – abilisi oodatakse kõikjal nii maal kui ka linnas. Värskeid muljeid talgupäevast saab jälgida aadressilt www.teemeara.ee/otse (alates kl 10).

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul on talgupäevale oodatud kaasa lööma kõik eestimaalased. «Talgud on ajast aega inimesi kokku toonud ja teisiti pole see nüüdki. Täna ongi see üks päev aastas, mil rahvas tuleb kokku igas Eestimaa nurgas, et koos vabatahtlikku tööd teha ja koosolemisest rõõmu tunda,» rääkis Tüür. Ta lisas, et ebatavaliselt külma kevadilma tõttu tuleb täna rohkem rõhku panna soojale ja kihilisele rõivastusele ning võtta kaasa termos sooja joogiga.

Talgukaart
Talgukaart Foto: «Teeme Ära!» talgupäeva meeskond

Tänavused talgutööd. Lisaks tavapärasematele talgutöödele korrastatakse laulu ja tantsu juubeliaasta egiidi all täna paljudes kohtades üle Eesti tuleteekonnale jäävaid kultuuriväärtuslikke paiku, samuti meisterdatakse õueraamatukogusid ning osaletakse mastaapses kodanikuteaduse projektis ehk nurmenukutalgutel, et aidata teadlastel hinnata meie looduse liigirikkust ja seisukorda. Nurmenukutalgute vaatluse tulemused saab sisestada nurmenuku nutiveebi www.nurmenukk.ee.

Täna ongi see üks päev aastas, mil rahvas tuleb kokku igas Eestimaa nurgas, et koos vabatahtlikku tööd teha ja koosolemisest rõõmu tunda

Ebatavaline talguilm. Riigi ilmateenistuse andmetel tuleb täna vähese ja vahelduva pilvisusega ilm. Hommikul sajab Lääne-Eestis mitmel pool nii vihma, lörtsi kui lund. Puhub lääne- ja loodetuul 4-10, põhjarannikul puhanguti kuni 15 m/s, pärast keskööd tuul nõrgeneb ja pöördub lõunakaarde 2-8 m/s, hommikul tugevneb Liivi lahel kagutuul puhanguti 12-14 m/s. Õhutemperatuur on 0..-5°C, rannikul kohati kuni +4°C.

Turvalisus ja ohutus. Talgupäeva meeskond koos Päästeametiga juhivad talguliste tähelepanu ohutusnõuete järgimisele, tule- ja veeohutuse kõrval rõhutatakse tööohutuse vajalikkust. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid tuleb see piirata ja anda leiust kohe teada Päästeameti numbril 112. Katmata luukidega kaevudest või muudest ohtlike rajatistest palutakse teatada päästeala infotelefonile 1524. Talgutel osalevaid lapsi ei tohiks jätta järelevalveta.  

Talgupäev otse-eetris. Talgupäeva kajastavad täna mitmed raadiojaamad: talgulisi äratab ERR Vikerraadio hommikuprogramm ning talgupäeva saate annab eetrisse Raadio Kuku Ilmaparandaja. Värskeid emotsioone talgupaikadest saab jälgida talguveebist www.teemeara.ee/otse.

Tunnustus talgulistele. Talguveebis end osalejana kirja pannud talgulised saavad endale välja printida või salvestada isikliku talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja, mis avab juurdepääsu ka talgupäeva partnerite eripakkumistele. Näiteks on grupiga reisijatele kõigil Elroni liinidel homseni sõit poole soodsam. Kõik pakkumised leiab aadressilt https://teemeara.ee/talgulisele/pass.

2018. aastal korraldati üle Eesti kokku 2177 talgut, millest võttis osa 53 128 inimest ehk 4% eestimaalastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles