Tervisejooksja langes Reopalu-Kirna teel koerarünnaku ohvriks

Silja Vilbu
Copy
Haukuv hundikoer. Pilt on illustratiivne.
Haukuv hundikoer. Pilt on illustratiivne. Foto: Ove Maidla
  • Koer ründas Kirna kandis tervisejooksjat
  • Koeraomanike ja tervisejooksja vahel tekkis sõnelus
  • Koeraomanik on valmis kahjutasu maksma

Neljapäeva õhtul läks terivsejooksja Mart* Reopalu-Kirna teele sörkima. Suur oli mehe šokk, kui talle Kirna kandis hundikoer jalga kinni kargas.

Mart seletab, et ta käib sageli õhtuti jooksmas, kuna talle ei meeldi päeval palavaga sportida. Nii seadis ta ka eile kella 20 paiku sammud Reopalu-Kirna kergliiklusteele. Mart märgib, et on seal aastaid jooksmas käinud.

Enne Kirna mõisa teeotsa märkas Mart samuti kergliiklusteel jalutavat tütarlast, kel oli rihma otsas hundikoer. Suukorvi koeral ei olnud. Mart oli just tüdrukust möödunud, kui tolle koer talle selja tagant kallale tuli ning hambad talle säärde lõi.

Mardi sõnul ei saanud tüdruk, kes võis olla umbes 15-aastane, enda koera ohjamisega hästi hakkama. Samuti täheldas Mart, et koer tundus tegelikult arg – see võis olla põhjus, miks ta just selja tagant ründas.

"Mis siis, kui see hundikoer oleks mõnele väikesele lapsele kallale läinud," küsib Mart.

Mees möönab, et koerarünnak viis ta endast välja ning ta väljendas oma pahameelt ka tüdrukule. Viimane aga ei vabandanud Mardi ees, vaid kiirustas enda loomaga koju.

Mart võttis suuna tagasi Paide poole. Ta räägib, et Männaru kurvis jõudis kohale tüdruku isa, kes oli silmnähtavalt endast väljas. Mart üritas koeraomanikule selgitada, et kui nende hundikoer kergliiklusteel inimesi ründab, siis see ei ole normaalne. Oodatud vabanduse asemel sai ta enda sõnul koeraomanikult hoopis sõimata.

Mardi sõnul rääkis koeraomanik sellest, et tema tütar sai šoki, Mardi jalahaava vastu ta huvi ei tundnud. Selle asemel käitus ta agressiivselt. Mardi sõnul ei puudunud palju, et sõnelus oleks füüsiliseks kähmluseks üle läinud. Koeraomaniku naine seadis kahtluse alla sellegi, kas nende koer üldse meest ründas või tuli too juba kodust veritseva jalaga välja.

Mõne minuti järel mindi laiali ning Mart võttis suuna Paide EMO-sse. Ta märgib, et õnneks haava õmmelda ei tulnud, kuid verd jooksis ning haav tuli ära puhastada. Lisaks tehti talle teetanuse süst.

Hiljem sai Mart teada, et koeraomanik oli politseisse pöördunud ning neile kinnitanud, et kui Mart avalduse esitab, on ta valmis kahjutasu maksma.

"Mulle ei ole nende raha vaja. See suhtumine on see, mis mind hämmastab," kirjeldab Mart. Enim ärritabki teda see, et viisaka vabandamise asemel asus koeraomanik teda ähardama ega ilmutanud huvi selle vastu, kui tõsised Mardi vigastused üldse olid. "Hoolivust ja heatahtlikkust ei ole tänapäeval enam üldse," nendib mees mõrult.

Mart pole kindel, kas politseisse avalduse tegemine tema jaoks midagi muudaks. Tema sõnul on olulisem see, et inimesed suudaksid enda lemmikloomadega jalutamas käies ka teiste inimeste ohutuse tagada. "Ma lähen ju sinna teele jooksma ja lõõgastuma, see ei ole normaalne, et ma pean nüüd hakkama muretsema, ega mõni koer mulle kallale ei tule," kirjeldab Mart.

Ta teab rääkida, et Reopalu-Kirna teel oli paar aastat tagasi sarnane juhus. Siis ründas koer ühte kergliiklusteel jalutanud naist. "Mina ei saanud sellest nii suurt šokki, aga seal käivad ju pered ka jalutamas. Mis siis, kui see hundikoer oleks mõnele väikesele lapsele kallale läinud," küsib Mart.

Koeraomanik: meie laps sai šoki

Järva Teatajaga võttis ühendust ka koeraga jalutanud tüdruku ema Helle*.

"Meil on ääretult kahju, et selline asi aset leidis aga kahjuks ei ole kannatanu rääkinud kogu lugu," ütles ta.

Helle täpsustas, et intsident ei toimunud mitte kergliiklusteel, vaid nn külateel umbes 200 meetrit Kirna seltsimajast Paide poole. Jooksja möödus tütrest ja koerast Helle sõnul väga lähedalt ja ilmselt tundis koer, et nii teda kui perenaist rünnatakse.

Helle ütleb, et tütar ei vabandanud Mardi ees, kuna sai tolle sõnade tõttu šoki. Mart tunnistas ka ise Järva Teatajale, et pärast koera rünnakut keesid tal emotsioonid üle ning ta ütles tüdrukule, et selline agressiivne koer tuleks magama panna. Helle väitel oli mees tütrele öelnud, et kui tema vanemad koera magama ei pane, tuleb ja teeb ta ise loomale lõpu peale. Mart ütles Järva Teatajale, et tegelikult ei mõelnud ta juttu looma hukkamisest tõsiselt.

Helle sõnul ei pea paika väide, nagu ei oleks nad mehega Mardi haava vastu huvi tundnud. Naine selgitab, et nad tegid Mardile ettepaneku, et võivad ta kiirabisse viia. Sellest Mart aga keeldus. Esialgu olevat Mart üldse keeldunud nendega rääkimast, hilisem vestlus oli aga emotsioonidest kantud ning lõppes sellega, et Mart jooksis edasi Paide poole. Helle tunnistab, et mõlemal osapoolel keesid emotsioonid üle.

"Meie valmidust tehtud kahju eest vastutada näitab juba see, et me pöördusime ise eile õhtul Paide politseisse, kuhu jätsime ka oma andmed, et meiega saaks ühendust võtta," avaldab Helle. Ta lisab, et nende koer on vaktsineeritud.

"Meie pere sai sellest õppetunni kogu eluks ja meie lubame, et meie koera pärast ei pea mitte üks pere, ega tervisesportlane kartma Reopalu-Kirna kergliiklusteel liiklemist," võttis naine juhtunu kokku. Ta lisas, et nad hakkavad edaspidi koeraga jalutama teises kohas. Varem ei ole nende lemmikloom kedagi rünnanud.

*nimed muudetud, toimetusele teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles