Rabarberifestival toob huvitavad tooted esile

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kuido Saarpuu
Copy
Rabarberifestival Roosna-Allikul
Rabarberifestival Roosna-Allikul Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pühapäeval 2. juunil kell 10 avatakse kolmas rabarberifestival Roosna-Alliku mõisahoovis.

Rabarberifestival Roosna-Allikul püüab jääda armsaks ja omanäoliseks nagu eelneval kahel aastal. Kolme aasta korraldamine on näidanud, et festivali idee on leidnud viljaka pinnase ja ka fännid, kes juba ise tahavad osalema tulla.

Nende kolme aastaga, mil on festivali korraldatud, on rabarberitooteid juurde tulnud, kinnitab üks rabarberifestivali eestvedaja Kristiina Herodes. „Rabarber on olnud ju kogu aeg meie toidulaual. Kevadel on see esimene vägagi mitmekülgselt kasutatav taim pärast pikka talve. Samuti üsnagi hõlpsalt kasvatav ja kasutatav, näiteks kookides, jookides, moosides, nii magusates kui ka soolastes. See magushapu maitse sobib meile ja annab kena sissejuhatuse varasuvesse. Püüame leida võimalikult huvitavaid rabarberist tehtud tooteid.“

Roosna-Alliku mõisahoov on parim paik sellise ürituse korraldamiseks, nendib Roosna-Alliku mõisa tegevjuht Anni Alev. „Meie ilus mõis ühelt poolt ja väärikas mõisapark teiselt poolt, see annab meeldiva ümbruse ja õhkkonna festivalile. Ka Kesk-Eesti asukoht võimaldab üle Eesti kohale tulla. Sel aastal julgustame inimesi piknikutekke kaasa võtma, et üritust nautida.“

Rabarber on Eestis olnud praeguste andmete järgi 19. sajandi teisest poolest. Esialgu levis see pigem ilutaimena. Toidutaimena hakati harilikku rabarberit hindama 18. sajandi keskel Inglismaal, köögiviljana kasvatatakse ka kurdlehelist rabarberit.

Rabarberit on kasutatud ka ravimtaimena, näiteks aitab mõõdukas rabarberi söömine alandada kolesterooli, puhastab maksa mürkidest, aitab kaasa aju töövõime kasvule, parandab seedimist ja puhastab verd. Lisaks on seda kasutatud ka kõhulahtistina.

Lugu ilmus esmalt Paide linnalehes.

Fakte rabarberist:

*Rabarberit kasvatati mitu tuhat aastat tagasi Hiinas ravim- ja ilutaimena. Esialgu kasutati taime juuri ja juuretükke.

*Rabarber on köögivili, kuid hapuka maitse, mis meenutab kergelt puuvilja, peetakse seda ekslikult puuviljaks.

*Väidetavalt on rabarberidieeti pidanud Keira Knightley, Geri Halliwell ja Lily Allen.

Märksõnad

Tagasi üles