Saarade puukuur sündis ümber fotostuudioks

Merit Männi
Copy
Dekadentlik elu: just sel moel poseeris Saara kirjastuse fotograafi Andra Einmaa kaamera ees kujundaja Marek Lillemaa, taustal assisteerib kirjastuse juht Anneli Kenk.
Dekadentlik elu: just sel moel poseeris Saara kirjastuse fotograafi Andra Einmaa kaamera ees kujundaja Marek Lillemaa, taustal assisteerib kirjastuse juht Anneli Kenk. Foto: Merit Männi/Järva Teataja

Kolmapäeval kutsus Türil tegutsev Saara kirjastus kokku oma head tuttavad ja koostööpartnerid, et veidi pidulikumas õhkkonnas avada fotostuudio.

Kirjastuse üks omanikest, Anu Pink rääkis, et kuna mitmesuguste käsitööraamatute ja reklaamtrükiste tarbeks on alailma midagi vaja pildistada, aga senini tööruumides selleks pinda nappis, oli päris oma fotostuudio rajamine ainuõige otsus. Mõnd aastate eest ilmunud Saara kirjastuse raamatut sirviv käsitööhuviline tõenäoliselt ei teagi, et paljud illustreerivad fotod on sündinud erakordselt nappide tingimuste kiuste. Nii näiteks polnud ühte retseptilehekülge ilmestavat fotot võimalust teha muudmoodi kui toetada taldrikutäis pirukaid müügikorraldaja lauanurgale, samamoodi on «läbi pildistatud» Saara kirjastuse erinevate ruumide aknalauad ja seinaääred ja vähegi vabad ning sobilikud nurgad nii majas sees kui väljas. Kangastelgede pildistamiseks polnudki muud võimalust kui need õue püsti panna, sest tuppa need lihtsalt ei mahtunud. Kõikide fotode taustale jäänud ebasoovitav taust tuli kujundajatel hiljem arvutis sobilikuks töödelda, see oli tõsine täppistöö.

Nüüd aga on kirjastuse kasutuses-käsutuses kõrge laega hele ja valgusküllane fotostuudio, mille sisustusse kuuluvad vahetatavad taustad ning loomulikult vajalik fototehnika. Algupäraselt asus seal omal ajal värvimisruum, millest ajapikku sai erinevate asjade panipaik ning viimati oli see lihtsalt koht, kus hoiti ahjupuid. "See oli meie puukuur," selgitas Anu Pink. Seintelt kooruva värviga ning räämas tööstusliku hõnguga ruumist on nüüd saanud aga mõnusalt hubane, heledate seinte ja valge põrandaga tuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles