Kuumus ohustab eelkõige väikelapsi ja kroonilisi haigeid

Kuido Saarpuu
Copy
Kuumus
Kuumus Foto: Sascha Steinbach/EPA/Scanpix

Palavate ilmadega peaksid kuumarabanduse suhtes eriliselt ettevaatlikud olema väikelaste vanemad, eakad, ülekaalulised ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed.

„Vältida tuleks pikaajalist päikese käes viibimist keskpäeval, kui päikesekiirgus on kõige intensiivsem. Õues toimetamised võiksid võimalusel jääda kas hommiku- või õhtupoolikusse,“ soovitab erakorralise meditsiini osakonna peaspetsialist Kalev Pahla.

Kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd. Pahla sõnul võivad kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus põhjustada suurenenud vedeliku ja soolade kaotust organismist, keha ülekuumenemist,  vereringe- ja kõrvererõhuprobleeme , infarktiohtu, päikesepõletusi, aga raskematel juhtudel ka psüühikahäireid.  „Võimalusel tuleks piirata füüsilist tegevust kuuma käes,“ märgib Pahla.

Kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd

Äärmusliku kuumusega on Eesti oludes  tegu siis, kui õhutemperatuur on suve tavapärasest keskmisest temperatuurist oluliselt kõrgem (25 °C ja üle selle). Oma tervise kaitseks sellises olukorras tuleb võimalusel hoiduda jahedamatesse ruumidesse. Oluline on vältida organismist  suuremat vedelikukaotust, selleks tuleb juua tavapärasest rohkem vedelikku, soovitatav gaasita mineraalvett, kanda õhulisi kergeid rõivaid ja heledat peakatet „Ära oota janu tekkimist, kui näiteks tehakse välitingimustes kuumaga füüsilist tööd, siis tuleb juua kaks kuni neli klaasi vedelikku tunnis,“  ütles Pahla.

Kuumarabanduse puhul tõuseb  kehatemperatuur kiiresti, higistamine peatub ning organism ei suuda ise maha jahtuda. Nahk on punane, kuum ja kuiv. Sagedased sümptomid on ka üldine nõrkus,  pulsisageduse kiirenemine, tuikav peavalu, peapööritus, iiveldus, oksendamine  ja raskematel juhtudel meeltesegadus ja  isegi teadvusetus. Kui kuumarabanduse nähud ilmnevad, võib olla tegemist eluohtliku olukorraga, mis nõuab viivitamatut meditsiinilist sekkumist. Kutsuda tuleks kiirabi, helistades telefoninumbrile 112.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles