Riigi ilmateenistus hoiatab: kuum ilm võib olla ohtlik

Silja Vilbu
Copy
Suvine kuumus.
Suvine kuumus. Foto: Tairo Lutter

Riigi ilmateenistus on andnud üle kogu Eesti esimese taseme hoiatuse, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades ohtlik olla. Hoiatuse põhjuseks on lähipäevade kuum ilm: nädalavahetuse eel võib õhutemperatuur kerkida üle 30 soojakraadi.

Neljapäeval püsib Venemaa kohal võimas kõrgrõhuala ja selle serva mööda kandub kaguvoolus kuum, aga pisut niiskem õhk. Öö ja hommik on ikka selge taevaga. Päeva peale areneb pilverünki ja mõni üksik võib ka lühiajalise vihmahoo anda. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhumass on väga soe ja temperatuur on öösel 12..18, päeval 27..31°C, jahedam on vaid meretuulega rannikul.

Ilm neljapäeval
Ilm neljapäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Reedel on Läänemere idarannikul ikka mõjusam Venemaa kohal olev kõrgrõhuala. Läänemerele laieneb aga madalrõhkkonna serv ja lisab niiskust. Öö on selge, päeva jooksul areneb laialdaselt rünksajupilvi ja õhtupoolikul sajab mõnes kohas äikesevihma. Puhub mõõdukas ida- ja kagutuul. Jätkub südasuvine palavus - õhutemperatuur on öösel 15..20, päeval 27..32°C, jahedam on meretuulega rannikul ja ka äikesepilvede all.

Ilm reedel
Ilm reedel Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Laupäeval läheneb merelt madalrõhulohk, mille järel liigub märksa jahedam õhumass. Öö hakul sajab kohati hoovihma, pärast keskööd pilved hõrenevad. Päevaks aga lisandub niiskust, õhumass muutub väga ebapüsivaks ja tingimused on väga soodsad äikesevihmapilvede jõuliseks arenguks pärastlõunal. Puhub mõõdukas idakaare, päeval lõunakaare tuul, äikesepilvede all on tugevate tuulepuhangute oht. Õhutemperatuur on öösel 15..20, päeval 25..29°C, Kirde-Eestis võib veel kraad-kaks kõrgemale tõusta, meretuulega rannikul ja ka äikesepilvede all on ikka jahedam.

Ilm laupäeval
Ilm laupäeval Foto: kuvatõmmis: ilmateenistus.ee

Pühapäeva öösel liigub madalrõhulohk ühes hoovihmadega üle Eesti, öö hakul võib olla ka äikest. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul, hommikuks pöördub läänekaarde ja tugevneb. Päeval laieneb Kesk-Euroopast jahedama õhuga kõrgrõhkkonna serv Eesti kohale, hoiab ilma sajuta ja võrdlemisi selge taevaga. Puhub tugev läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 12..17, öö hakul Ida-Eestis kuni 20, päeval 19..24, meretuulega rannikul kuni 17°C.

Praeguse prognoosi järgi langeb õhutemperatuur nädalavahetusel veidi, kuid hakkab uuest nädalast taas tõusma, küündides kolmapäeval 28 soojakraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles