Täna on toiduohutuse päev

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Puuviljad
Puuviljad Foto: Caro / Scanpix

Täna, 7. juunil toimuval ülemaailmsel toiduohutuse päeval, on õige aeg tuletada meelde, et ohutu toit peab olema nii tarbijate, järelevalve, käitlejate kui toidutootjate ühine soov ning jagatud vastutus. Toiduga seonduvad ohud võivad sageli olla silmale nähtamatud.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev ütles, et tegelikult saab toidust tulenevate riskide vähendamiseks iga inimene ise palju ära teha. „Kahtlemata on üheks olulisemaks märksõnaks kodune hügieen. Seetõttu on oluline enne söögi valmistamist pesta käsi ning köögiriistu, samuti jälgida toidu säilitamisel ja valmistamisel vajalikku temperatuuri,“ lausus Minjajev.

Kindlasti tasub muust toidust eraldi hoida toores looma- ja linnuliha ning mereannid. Nende mahlad võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme, mis võivad toidu säilimise või valmistamise ajal kanduda teistele toiduainetele. Toorest ning valmistoitu peaks säilitama eraldi nõudes, samuti on toore toidu käitlemisel mõistlik kasutada eraldi nuga ning lõikelauda.

Kindlasti tasub muust toidust eraldi hoida toores looma- ja linnuliha ning mereannid.

Oluline on ka toidu kuumutamine, seda ka teistkordsel toidu valmistamisel - õige kuumutamine hävitab peaaegu kõik ohtlikud mikroorganismid. Eriti oluline on põhjalikult kuumutada looma- ja linnuliha, mune ning mereande. Kindlasti on oluline säilitada toitu ohutul temperatuuril – valmistatud toitu ei ole soovitav toatemperatuuril hoida kauem kui 2 tundi. Valmistatud toitu, mis on kiiresti riknev, tasub jahutada alla 5 kraadi. Samuti peaks valmistatud toitu hoidma serveerimisel üle 60 kraadi kuumana – seda kõike ikka selleks, et peatada ohtlike mikroorganismide kasv. Liiga kaua ei tasu toitu säilitada isegi külmkapis. Kõige turvalisem on kasutada puhast või töödeldud vett ja ohutut ning värsket toorainet. Tarvitada ei tohiks säilimisaega ületanud toitu ning väga oluline on pesta nii puu- kui juurvilju, eriti kui süüa neid toorelt.

Vaata ka lisaks siit!

Märksõnad

Tagasi üles