Ugala lavastust “Etturid” näeb augustis Kukenoosi küünis veel neljal korral

Kuido Saarpuu
Copy
Lavastaja Taago Tubin
Lavastaja Taago Tubin Foto: Heigo Teder

Ugala teatri ajalooline metsavennadraama “Etturid” kolis suveks autentsesse keskkonda ning jõudis 20. juunil publiku ette Järvamaal Vargamäe lähistel Kukenoosi küünis. Augustis saab "Ettureid" Kukenoosis näha veel neljal korral- 21., 23., 24. ja 25. kuupäeval. 

See Eno Raua samanimelisel põnevusromaanil põhinev lavastus räägib loo kolmest noorest mehest, kellest olude sunnil saavad metsavennad. Ent nooruslik janu armastuse järele ei küsi aega ega kohta, elu kulgu muutvate ajaloosündmuste taustal jäävad inimeste ihad ja igatsused ikka samaks.

Lavastaja ja dramatiseerija Taago Tubin leiab, et need tegelased selles loos ei ole bandiidid ega kangelased, vaid tavalised inimesed kõigi oma hirmude ja nõrkustega. “Nad püüavad ebainimlikus piirsituatsioonis hakkama saada. Püüavad elada ja armastada, võideldes oma elamata jääva elu ängiga. Siin on armastust ja põnevust, aga üheks olulisemaks teemaks on ideaalide purunemine, mis võiks tekitada küsimuse: kuidas käituksime ise, kui satuksime samasugustesse oludesse?” arutleb ta.

Põnevusdraama kesksetes osades astuvad üles Karl Robert Saaremäe, Martin Mill, Ringo Ramul, Ilo-Ann Saarepera ja Laura Kalle. Teistes osades Janek Vadi, Aarne Soro, Vallo Kirs, Jaana Kena, Gerda Sülla ja Siim Saarsen. Lavastuse kunstnik on Kaspar Jancis, heli- ja muusikalise kujunduse on loonud Lauri Lüdimois ja Taago Tubin, liikumise Raido Mägi ja valguskujunduse Mari-Riin Paavo.

“Etturite” lugu on kiirelt liikuv ja jaguneb nagu malepartii kolmeks osaks: septembris 1944. aastal toimuv avang, 1944–1948 aset leidev keskmäng ja lõpplahendus mais 1949. Ugala teater mängib “Ettureid” Kukenoosi küünis Albus juunis ja augustis kokku kümme etendust.

Teist Järvamaa suveetendust- Paide Teatri "Eesti Jumalad" mängitakse Vargamäel veel 16., 17. ja 18. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles