Sportlased viivad võidupüha paraadilt tule igasse maakonda

Kuido Saarpuu
Copy
Vabadussõja võidutuli
Vabadussõja võidutuli Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Tänavu valiti tuletoojateks kõikide Kaitseliidu malevate ja Hiiumaa malevkonna parimad sportlased, kes saavad 23. juunil võidupüha paraadil Tartus presidendilt võidutule, et see viia oma kodukanti ja jagada jaanitule süütamiseks kõigile soovijatele.

Loe Järvamaa maakaitsepäevast lähemalt siit!

Kuna võidupühal, 23. juunil möödub 125 aastat Rahvusvahelise Olümpiakomitee asutamisest ja kaasaegsete olümpiamängude loomise ideest, siis on paraadil esmakordselt esindatud ka kaks tuletoojat Eesti Olümpiakomiteest. Nemad toovad tule Tallinna Olümpiapurjeregati tuleväljakule, kus olümpiapronks Aleksander Tammert süütab tule kell 15.

Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa avaldas heameelt, et olümpiatuli saab taas Tallinnas süttida.

“Võidutuli sümboliseerib Eesti rahva pikka ja rikast ajalugu ning mul on hea meel, et tänavu saavad esmakordselt Eesti sportlased tuua võidutule igasse Eestimaa keskusesse, seejuures olümpiatule koju Piritale. Tulekeel on parim viis soove ja sõnumit edastada, mis viib meid edasi tegudele. Olen väga tänulik, et Kaitseliidus on sportlikud inimesed, kes oma sihikindluse ja pingutusega Eesti riigi hüvanguks töötavad. Koos teeme Eesti tugevaks!” ütles Sõõrumaa.

Võidutuli sünnib 23. juuni hommikul kell 8.30 Vabadussõja mälestussamba „Kalevipoeg“ juures Tartus kui ühendatakse eelneval päeval Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus süüdatud mälestustuli, noorkotkaste poolt Tartu laulupeol süüdatud muinastuli ning Lätis Võnnu keskväljakul asuva Võidusamba juures kangelaste auks süüdatud tuli. Lisaks annetatakse tulede ühendamise tseremoonial kõigile võidutule toojatele tuletooja medal.

2019. aasta tuletoojad Järvamaale on:

Lauri Lipp on osalenud kolmel korral Euroopa veteranide meistrivõistlustel kergejõustikus ja ühel korral maailmameistrivõistlustel. Parimad saavutused on 7. ja 9 koht. Lauri on kuuekordne Balti meister ja mitmekordne Eesti meister kergejõustikus, samuti kolmekordne kehtiva Eesti rekordi omanik teatejooksudes.

Tiia Riis´i viimase kolme aasta sporditulemused üleriigilisel tasemel on väga muljetavaldavad. Lisaks kuulub Tiiale mitmeid väiksemate võistluste võite erinevail spordialadel. Samuti on ta pälvinud medaleid suusa-, jooksu- ja rattamaratonidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles