Viljandi pärimusmuusika festivali lisaprogramm kutsub rahvast mitmekümnele tasuta üritusele

Kuido Saarpuu
Copy
Viljandi pärismusmuusika festivali külastajad
Viljandi pärismusmuusika festivali külastajad Foto: Elmo Riig / Sakala

25.–28. juulini kestva Viljandi pärimusmuusika festivali täna avalikustatud mahukast lisaprogrammist leiab 33 õpituba igale vanusele, kuus matka ja ühe raadio Ööülikooli avaliku salvestuse. Lisaks on enne festivali kaks entnolaagrit ja kaks festivalikursust, mille käigus saavad huvilised täiendada ja lihvida oma tantsu-, laulu- ja pillimänguoskusi.

Mis teeb lihtsalt loost hea loo ja kuidas seda köitvalt esitada? Peale traditsiooniliste laulu-, tantsu- ja pillimänguõpitubade leidub tänavuse   festivali „Hea lugu!“lisaprogrammist ka jutuvestmise töötoa ja loengu. Nii saab oma jutuvestmisoskusi lihvima hakata kohe esimese festivalipäeva, 25. juulil kell 18 koos Piret Pääri ja Valdur Mikitaga. Samal päeval kell 21 jagab o Ööülikooli avalikul salvestusel oma mõtteid headest lugudest kirjanik ja tõlkija Indrek Koff.

Otse festivali südames, Jaani kiriku ees vallikraavis seab end sisse regilaulupesa “Hõimust hõimu”, kus eeslauljate vedamisel lüüakse iga päev kindlatel kellaaegadel laul lahti.  „Regilaul on eesti kultuuri tüvitekst ja kõige suurem lugu, seetõttu on igati paslik tõsta see „Hea loo!“ festivalil aukohale,“ ütles programmijuht Tarmo Noormaa. „Pärimusmuusika on pidevas muutumises ja regilaulupesa pakub võimaluse festivalil nii näha kui kogeda, kuidas kõige ürgsemast eesti kultuurinähtusest saab suure lava kontsert.“

Lisaprogrammi muusikalises osas ei jää tulemata ka pärimusbändide maailma värskete tegijate kasvupinnas, Roheline lava. Koostöös sõjamuuseumiga algab 27. juulil kell 15 Viljandi rongijaamas kontsert, kus Põldsepp ja Pojad laulavad soomusrongil Wabadus Vabadussõja-aegseid laule.

Lisaprogrammi muusikalises osas ei jää tulemata ka pärimusbändide maailma värskete tegijate kasvupinnas, Roheline lava.

Viljandi pärimusmuusika festivali eel toimuvad traditsioonilised etnolaagrid. Paljudele noortele pärimusmuusikutele võimsaks inspiratsiooniallikaks olnud Eesti etnoaager tuleb  23. korda, seekord 16.–28. juulil Kõpus. Seekordsesse laagrisse on esimest korda tulemas pea võrdsel hulgal osalejaid nii Eestist kui välismaalt. Oma muusikalisi traditsioone toovad kaasa noored Alžeeriast, Soomest, Mehhikost, Ghanast, Indiast, Austraaliast, Portugalist, Rootsist, Prantsusmaalt, Kreekast, Belgiast, Šotimaalt, Hiinast, Tšiilist, USAst, Marimaalt, Karjalast ja Udmurtiast. 20.–5. juulini kogunevad aga 10–16aastased lapsed ja noored Kärstna mõisa IV laste entnolaagrisse. Mõlema laagri osalejad astuvad üles ka kontsertidega Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Neile, kes ihkavad folgipeoks uusi tantsu- ja pillimänguoskusi õppida, tuleb vahetult enne festivali, 23. ja 24. juulil Viljandi Vabas Waldorfi koolis kaks kursust. Pillimängukursust „Mängin ja räägin head lugu“ juhendavad Sofia Joons ja vabariigi esimene pillimees Juhan Uppin. Tarvis läheb pillimänguoskust. Kadri Lepassoni juhendatud pärimustantsude kursusele „Tantsin, tantsin, keerutan” on oodatud kõik, keda muusika lausa tõmbab liikuma. Kursused on tasulised.

Kõik festivali ajal tegutsevad õpitoad, nii Eesti kui ka välismaiste artistide omad, on osalejatele tasuta, kusjuures eelteadmisi pole tarvis (v. a pillimänguõpitoad).

Lisaprogrammi kava leiab kodulehelt.

Õpitubade programm!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles