Tarbijahinnaindeksi muutust mõjutasid juunis enim toit ja transport

Kuido Saarpuu
Copy
Tallinn, 03FEB17. 
Kerkinud kütusehind Tallinna tanklates. Sikupilli Alexela.  Tankur.
Foto: Erik Prozes/Postimees.
Tallinn, 03FEB17. Kerkinud kütusehind Tallinna tanklates. Sikupilli Alexela. Tankur. Foto: Erik Prozes/Postimees. Foto: Erik Prozes / Postimees

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus juunis võrreldes maiga 0,2% ning võrreldes eelmise aasta juuniga 2,4%.

Kaubad kallinesid 2018. aasta juuniga võrreldes 1,8% ja teenused 3,5%. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 0,8% ja mittereguleeritavad hinnad 2,9%.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust ligi 30%. Kolmveerandi sellest andis 26% kallinenud köögivili. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldasid veel aastataguse ajaga võrreldes 29,4% kallinenud puhkusereisid ning eluase (tahkekütus oli kallinenud 14,6%, torugaas 11,3% ja üürid 7,3%). 

Võrreldes eelmise aasta juuniga oli bensiin 1% odavam, aga diislikütus 0,5% kallim. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud kartul (66%), värske köögivili (32%) ja riis (12%), odavnes aga värske kala (12%).

Maiga võrreldes mõjutas juunis tarbijahinnaindeksit kõige rohkem transport ­- bensiin odavnes 3,2% ja diislikütus 2,6%. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel puhkusereiside 13,9%  ja majutusteenuste 12,5% hinnatõus ning värske puuvilja 6,5% kallinemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles