Soomusrong jõuab oma teekonnal Türile

Merit Männi
Copy
Soomusrong Tartu vaksalis.
Soomusrong Tartu vaksalis. Foto: Tartu linnavalitsus

Eesti Vabariigi ja Eesti Vabadussõja 100. aastapäeva tähistamiseks valmis juubeliaastal soomusrong nr. 7 „Wabadus“. Taasloodud soomusrong liigub tänavu mööda kunagist lahinguteed ja jõuab ka mujale Eestisse, alanud nädalal saab masinat lähemalt uudistada kevadpealinnas Türil.

Soomusrongi pidulik tervitustseremoonia, toimub esmaspäeval kell 11 ning uudistada jääb see kuni 21. juulini. Rong on huvilistele avatud iga päev kell 11-18.

Wabaduse teekond jutustab Eesti vabaduse saavutamise lugu.

1918. aasta Vabadussõjas tegutses kuus laiarööpmelist ja viis kitsarööpmelist soomusrongi, kuid soomusrong nr 7 „Wabadus“ ei ole ühegi Vabadussõja-aegse rongi koopia.

Taasloodud soomusrongi koosseisu kuuluvad suurtükivagun, kuulipilduja vagun, dessantvagun, sanitaarvagun ja katteplatvormil asuv soomusauto „Estonia“. Näidisrongis on Vabadussõda ja soomusronge tutvustav näitus.

Soomusrong nr 7 „Wabadus“ ja sellel asuv näitus alustas oma teekonda 4. jaanuaril Kehrast. Sellel päeval möödus sada aastat otsustavast lahingust, millega peatati Tallinna poole suunduvad vaenlaste üksused. Soomusrongi teekond kunagisel rindejoonel lõppes 1. veebruaril Valgas. Pärast lahingutee marsruudi läbimist liigub soomusrong mööda olemasolevaid raudteid üle terve Eesti kuni 2019. aasta lõpuni. 

Ajaloolistest soomusrongidest ei ole säilinud peale fotode mitte midagi. Soomusrong „Wabadus“ on taasloodud ja ehitatud olemasolevast – samamoodi nagu soomusrongid sada aastat tagasi. Rongi liikumiseks kaasaegsel raudteedevõrgustikul on tagatud turva- ja ohutusnõuded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles