Kuumadel suveilmadel ei tohi veeohutust ära unustada

Emily Bollverk
Copy
Türi tehisjärv.
Türi tehisjärv. Foto: Kristo Kivisoo

Ilmateenistus prognoosib lähipäevadeks kõrgete temperatuuridega suveilmasid. Kuumad ilmad meelitavad veekogude äärde tavapärasest rohkem inimesi, ning seda enam  ei tohi kõige toreda kõrval ära unustada enda ja oma lähedaste ohutust.  Selleks mõned meelespead:

Lapsed: Ära jäta lapsi veekogu ääres järelevalveta ja hoia neil silm peal. Uppuv laps ei tee reeglina häält, sest kogu tema jõud kulub pinnal püsimiseks. Õnnetuste ennetamiseks räägi oma lapsele veega seonduvatest ohtudest ja õpeta, kuidas vees käituda.

Veesõidukid: Veesõidukiga veekogule minnes kanna alati päästevesti. Ootamatult õnnetusse sattudes on päästevesti väga raske või lausa võimatu selga panna. Peaaegu kõik veesõiduki õnnetuste ohvrid oleks elus, kui neil olnuks seljas päästevest.

Alkohol: Ära lase purjus sõpra vette. Sõpradega veekogu ääres viibides pea meeles, et kui tarbitakse ka alkoholi, siis ei pruugita oma võimeid adekvaatselt hinnata.

Tundmatu veekogu: Ära hüppa tundmatus kohas vette. Enne vette minekut hinda alati kriitiliselt vee temperatuuri, läbipaistvust, sügavust, voolu, lainetust, veekogu kaldaid ja põhja tüüpi.

Eakad: Vanusega kaasnevad terviseriskid, samuti ei ole eakam inimene enam nii kiire reaktsiooniga ja sama tugev ning hea tervisega kui nooruses. Ujumiseks tasub valida turvalised, ametliku valvega ujumiskohad, võtta kaasa ka sõber ning ujuda pigem kaldale lähemal nii, et jalad ulatuksid põhja, juhuks kui jaks lõppeb. Oma tervisesse tuleks alati suhtuda realistlikult ja füüsilisel pingutusel arvestada krooniliste haigustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles