Suitsiidiennetuspäeva raames kutsutakse hukkunute lähedasi üles jagama oma lugusid

Kuido Saarpuu
Copy
Suitsiid
Suitsiid Foto: Liis Treimann/lavastus

10. september on rahvusvaheline suitsiidiennetuspäev. Tänavuse fookusteemana on tähelepanu all suitsiidi tagajärjel kannatavad lähedased ja nende murekohad. Et julgustada ühiskonda, meediat ja inimesi rääkima, kogub Peaasi.ee kõikide inimeste lugusid, kel on olnud kokkupuude lähedaste suitsiidi või suitsiidikatsega.

Kuivõrd suitsiidid on teema, millest avalikkuses väga ei taheta rääkida, leiavad suitsiidi teinud või suitsiidi riskigruppi kuuluva inimese lähedased end tihti üksikutena ja teadmatuses, kust saada abi. Lisaks levib ühiskonnas endiselt arvamus, et enesetapp on midagi, millest ei ole sobilik rääkida. Nii kutsubki Peaasi.ee suitsiidiohvreid üles kirjutama kuni ühe A4 pikkuse loo nendest väljakutsetest, tunnetest ja mõtetest, mis kaasnevad lähedase suitsiidiga. 

“Väga palju on valehäbi,” tõdeb Peaasi.ee tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa lisades, et tihtipeale ei julgeta ka enda lähikonnas rääkida sellest, et lähedase surma põhjustas enesetapp. “Veel vähem julgetakse rääkida nendest tunnetest, mis suitsiidiga kaasnevad – enesesüüdistused, hirm, teadmatus, abitus,” lisas Oidermaa. Et anda lähedastele võimalus rääkida ja seeläbi oma hääl kuuldavaks teha, kogub peaasi.ee lugusid just nendelt, kes peavad pärast lähedase suitsiidi või suitsiidikatset nende tunnetega elama ja toime tulema. 

Kuivõrd suitsiidid on teema, millest avalikkuses väga ei taheta rääkida, leiavad suitsiidi teinud või suitsiidi riskigruppi kuuluva inimese lähedased end tihti üksikutena ja teadmatuses, kust saada abi.

“Väga oodatud on need lood, kus kirjeldatakse kogemusi ja väljakutseid, millega inimene ise peab pärast lähedase suitsiidi või suitsiidikatset hakkama saama. Samuti võiksid lähedased kirja panna ka selle, millist tuge oleks neil raskel ajal vaja läinud. Oleme lugude eest juba ette väga tänulikud. Mõistame, et nende kirjapanek ei pruugi olla kerge ettevõtmine ja nõuab suurt julgust, kuid ainult probleemist rääkides on võimalik leida lahendusi ja juhtida tähelepanu suitsiidiennetuse ja tagajärgedega tegelemise vajadusele Eestis,” sõnas Oidermaa.

Valik kokku kogutud lugudest avalikustatakse 10. septembril Eesti suuremate linnade avalikus ruumis, lisaks ka meedias ja sotsiaalmeedias. Aktsiooni eesmärk on juhtida tähelepanu asjaolule, et suitsiidiohvritele pakutav abi on Eestis puudulik. Samuti on ettevõtmise eesmärk näidata, et suitsiidiohver ei ole üksi, see teema puudutab tegelikult palju rohkemaid inimesi, kui esmapilgul tundub.

Lugusid oodatakse läbi vastava vormi kuni 18. augustini 2019. Kirja saatjad jäävad soovi korral avalikkusele anonüümseks, kuid saates oma kirja annab inimene nõusoleku oma mõtete toimetamiseks ja avalikustamiseks nii avalikus ruumis kui ka meedias ja sotsiaalmeedias.

Küsimuste korral palutakse pöörduda Peaasi.ee poole: peaasi@peaasi.ee 

Suitsiidiennetuspäeva tegevusi rahastavad Anname Au! ja Eesti Haigekassa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles