Arvamusfestivali teadusalal räägitakse teaduse rollist

Kuido Saarpuu
Copy
Tartu Ülikool.
Tartu Ülikool. Foto: Margus Ansu

9. ja 10. augustil Paides toimuval Arvamusfestivali teadusalal räägitakse muuhulgas sellest, kuidas muuta Eesti ühiskonda ja majandust teadmistepõhisemaks.

Esmakordselt on festivalil avatud värske teaduse ala, kus tuleb jutuks näiteks teadlaste töö kasu inimeste igapäevaelule. 

Kahe ala kokku 13 arutelus räägitakse nii teaduspoliitikast, ettevõtluse ja teadlaste koostööst, teadlaste ühiskondlikust rollist kui ka sellest, kus teadlaste tööd üldse vajatakse. Lisaks saab mõlemal festivalipäeval teadusalal asuvas Tartu Ülikooli teaduskooli telgis end proovile panna nutikust ja teadmisi nõudvate ülesannete lahendamises.

"Arvamusfestivali teadusala on mõnus paik, kus saavad kokku teadusesõbrad ja -huvilised. Koos arutades tulevad head mõtted ja uued lahendused," ütles teadusala tiimi juht Priit Ennet.

Meie kõigi huvides on, et värske teadus jõuaks võimalikult kiiresti ühiskonda ja inimeste teadvusesse, samuti see, et teadlased oleksid oma projektide kujundamisel kursis ühiskonna ootuste ja vajadustega.

„Meie kõigi huvides on, et värske teadus jõuaks võimalikult kiiresti ühiskonda ja inimeste teadvusesse, samuti see, et teadlased oleksid oma projektide kujundamisel kursis ühiskonna ootuste ja vajadustega. Selleks tuleb tihendada kontakte teadlaste ja avalikkuse vahel. Arvamusfestivali teadusala on koht, kus teadlaste näod saavad tuttavaks ning kus kujuneb selgem arusaam teadustöö olulisusest meie igapäevaelu paremaks muutmisel“, sõnas värske teaduse ala arutelu juht Tuul Sepp Eesti Noorte Teaduste Akadeemiast.

Aruteludes saavad sõna teadlased, poliitikud, ajakirjanikud, ettevõtjad jt. Teadusala ja värske teaduse ala valmistasid ette Eesti Teadusagentuur, Eesti Teadusajakirjanike Selts, Eesti Noorte Teaduste Akadeemia, Tartu Ülikooli teaduskool, Tartu Ülikooli Narva kolledž, Eesti Kirjandusmuuseum, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, Rakenduskõrgkoolide Rektorite Nõukogu, Tallinna Ülikool, NutriLoop ja soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kantselei.

„See aasta on Eestis uute sihtide seadmise aasta – koostamisel on strateegia „Eesti 2035“ ja mitmed valdkondlikud arengukavad. Edukate riikide arengu eestvedajad on enamasti targad inimesed ja teadus. Eesti teadus on meid juba teinud suuremaks kui meie füüsiline suurus võimaldaks. Veelgi suuremaks kasvada saame vaid teadusesse investeerides ja teadustulemusi oma elu edendamiseks kasutades. Hea meel on selle üle, et eestimaalaste huvi teaduse vastu kasvab ja üha rohkem teadlasi tahavad oma töö tulemustest rääkida. Sestap oleme koos partneritega teadusala laiendanud värske teadusalaga,“ lausus Eesti Teadusagentuuri tegevjuht Karin Jaanson.

Vaata teadusalal toimuva kohta jooksvat infot Facebookis “Arvamusfestival 2019: Teadusala“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles