E-Piim ja Nordecon sõlmisid lepingu Paidesse piimatööstuse hoone ehitamiseks

Järva Teataja
Copy

AS E-Piim Tootmine ja Nordecon AS sõlmisid lepingu E-Piima Paidesse ehitatava tehasekompleksi ehitamiseks. Ehitustööd algavad 2020. aasta alguses ning lõppevad 2022. aasta kevadel. Leping hõlmab tehase- ja administratiivhoone ehitust, lisaks pääslahoone ning piirdeaedade ehituse. Projekti maksumus on 29 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks.

„Ehitusleping on sõlmitud, tööd algavad peatselt ning kõrgtehnoloogiline, piimatööstus avab Paides uksed tõenäoliselt 2022.a. kevadel,“ ütles E-piima juht Jaanus Murakas. Tööstuse toorpiima vastuvõtuvõimsus on 1000 tonni päevas ja 85 tonni kontsentreeritud vadakut päevas. „Paide tehase toodang on suunatud ennekõike ekspordiks: selle võimsus saab olema 33 000 tonni erinevaid juuste ja 30 000 tonni vadakupulbrit aastas.“

„Eestis on investeeringud tööstusesse, tehasehoonetesse pigem harvad, mistõttu on mul selle lepingu üle eriti hea meel. E-Piima tehasekompleksi ehitus on kindlasti üks suuremaid investeeringuid Eesti tööstusesse viimaste aastate jooksul,“ sõnas Nordecon ASi juhatuse esimees Gerd Müller. „Ehitustehniliselt on kindlasti põnev väljakutse: juba hoone kogupindala on väga suur, rohkem kui 30 000 ruutmeetrit ning 7-korruselise hoones hakkavad koos olema mitme eri funktsiooniga tootmis-, tehno- ja laoruumid. Tehasehoonete ehitamise teeb kindlasti põnevaks ja eriliseks kogu protsessi vältel tootmisseadmete ja  nende paigaldusega arvestamine.“

Paidesse uusehitisena rajatava E-piima tehasekompleksi kuuluvad kahekorruseline administratiivhoone, ühekordses mahus tootmispind ning seitsmekorruseline pulbritööstuse hooneosa, kokku suletud brutopinnaga 32 446,9 m2. Hoone peaprojekteerija on Novarc Grupp AS. Hoone on vaatamata oma suurusele küllalt liigendatud, mis võimaldab arhitektuurselt hoonemahtusid rõhutada. Üldine tonaalsus on hele – nagu piim – peamiseks fassaadimaterjaliks on kolmekihilised teraskattega valged SW-paneelid. Aktsendiks on võilillekollased avatäited ja aknaraamid ning välistreppide kandurid ja laadimissildade ümbrised.

Paidesse uusehitisena rajatava E-piima tehasekompleksi kuuluvad kahekorruseline administratiivhoone, ühekordses mahus tootmispind ning seitsmekorruseline pulbritööstuse hooneosa, kokku suletud brutopinnaga 32 446,9 m2.

Tehasehoonesse sissepääs on ette nähtud administratiivploki kaudu, mille sissepääsukorrusel paikneb fuajee, tehasetöötajate riietusruumid ja puhkeruumid ning söökla. Eraldi riietusruumid on tootmisala töötajatele ning lao- ja logistika-ala töötajatele.

Tootmine paikneb reeglina hoone ühekordses mahus hoone keskosas ning kagutiivas. Täielikult mitmekorruseline on pulbritööstuse hooneosa, mille suuremahuliste kuivatitornide tehnoloogia on paigaldatud lisaks põhikorrustele veel täiendavalt viiele tehnoloogilise korrusele (kokku 7 korrust), millest kõrgeim ulatub ca 32m kõrguseni. Kuivatitornide tasapinnad on ühendatud läbiva trepikoja kaudu ning hädaväljapääsuks on ette nähtud hooneväline vahemademetega varustatud redel.

E-Piim

Järva maakonnas Järva-Jaanis tegutsev piimaühistu, mille esimene meierei avati 1910 Põltsamaal ja teine avati 1911 Järva-Jaanis. E-piim Eesti üks suuremaid juustu- ja võitootjaid ning Eesti suurim juustueksportija. Ettevõttel on kolm tütarettevõtet: E-Piim Transport OÜ, Dessert AS ja E-Piim RU (asub Peterburis).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles