Varakult avastatud rinnavähk on ravitav

Kuido Saarpuu
Copy
Sõeluuring võimaldab vähki avastada 2–5 aastat enne sümptomite avaldumist.
Sõeluuring võimaldab vähki avastada 2–5 aastat enne sümptomite avaldumist. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Scanpix

Rinnavähi varaseks avastamiseks tehakse Eestis naistele rinnavähi sõeluuringut. 

Sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel moel haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti. On tähtis, et ka ilma kaebuste või sümptomiteta naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Tänavu, 2019. aastal, on rinnavähi sõeluuringule oodatud naised sünniaastatega 1951, 1952, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967 ja 1969, kellel on kehtiv Eesti haigekassa kindlustus ja kellele viimase kahe aasta jooksul ei ole mammograafilist uuringut tehtud. Haigekassa saadab eelnimetatud aastail sündinud naistele rahvastikuregistris oleva aadressi järgi kutsed, kuid andmebaasi ebatäpsuse tõttu ei pruugi kõik naised kutseid siiski saada – see ei ole takistuseks uuringule tulemisel. Seega, kui olete sündinud just nimetatud aastail, siis võite julgesti kutset ootamata uuringule registreeruda. Sõeluuringu kutse on mõeldud meeldetuletuseks sõeluuringus osalemiseks.

Kliinikumi mammobuss on Paide muusika- ja teatrimaja parklas kuni 13. septembrini, lisaks saab sõeluuringule end kirja panna novembrisse, kui buss on taas Järvamaale tulemas: Türi tervisekeskuse hoovis on mammobuss 4. novembril ning Paide muusika- ja teatrimaja parklas 5.–8. novembril.

Lisanfo!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles