Mida toob septembrikuu ilm?

Silja Vilbu
Copy
Päikeseline sügis. Pilt on illustreeriv
Päikeseline sügis. Pilt on illustreeriv Foto: Farzin Salimi / PantherMedia /Scanpix

Kuigi sügis on ukse ees, ei maksa karta, et ilm kohe vihmaseks ja külmaks pöörab. Vastupidi, ilmaportaalid lubavad septembriks küllaltki sooja ja päikeselist ilma.

Eesti riigi ilmateenistus prognoosib, et septembrikuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist veidi kõrgem (norm +10,3..+13,1°C), seejuures kõige soojem on kuu esimene kolmandik, pisut soojemaks kujunevad tõenäoliselt ka kuu järgmised kümme päeva ning siis kuu viimane kolmandik võib tavapärasest veidi jahedam tulla.

Kuu sademete summa on Eesti keskmisena normilähedane (norm 56..74 mm), kuid jaotuda võivad need ebaühtlaselt. Mõni paik saab tavapärasest enam vihma, mille tõenäosus on suurem läänepoolsetes maakondades. 

Õhutemperatuur varieerub öösiti mõne kraadi piires 10°C ümber, päevasoe kerkib 20°C lähedale, suviselt soe võib aga olla 10. september.

Kuu teises pooles on ilm Eesti riigi ilmateenistuse andmetel muutlikum, kuid sajuhood ei tohiks siiski liiga kauaks võimust võtta. Küll aga võib selgematel öödel õhutemperatuud kohati nullini langeda.

Päike ja suvesoe

Venelaste ilmaportaal gismeteo.ru prognoosib kohati lausa suviselt sooja ilma peaaegu kogu septembriks. Näiteks ennustab gismeteo.ru, et veel septembri kolmandal nädalavahetuselgi (20.–23. sept) on ilm täiesti päikeseline ning sooja 23 kraadi. Ka kuu eelviimasel nädalal püsib õhutemperatuur gismeteo.ru prognoosi järgi 20 kraadi ümber. Alles septembri viimaseks nädalaks prognoosib portaal õhutemperatuuri langemist 15–16 kraadi kanti.

Vene ilmaportaali gismeteo.ru prognoos septembriks
Vene ilmaportaali gismeteo.ru prognoos septembriks Foto: kuvatõmmis: gismeteo.ru

Norrakate ilmaportaal yr.no on kõige pessimistlikum ning prognoosib lähinädalateks üsna vihmast ja pilvist ilma, kusjuures õhutemperatuur tõuseb maksimaalselt 18 kraadini, mõnel päeval langeb aga ainult kümne kraadi ligi.

Norrakate portaali yr.no prognoos lähinädalateks
Norrakate portaali yr.no prognoos lähinädalateks Foto: kuvatõmmis: yr.no
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles