Raamatukogu tähistas suurejooneliselt aastapäeva

Anne Põder
Copy
Järvamaa keskraamatukogu töötajad esitasid sünnipäeva külalistele meeleoluka etenduse.
Järvamaa keskraamatukogu töötajad esitasid sünnipäeva külalistele meeleoluka etenduse. Foto: Maarit Nõmm/ Paide linnavalitsus

Teisipäeval kutsus Järvamaa keskraamatukogu omale külla parimad sõbrad ja koostööpartnerid, et tähistada koos 160 aastapäeva.

Raamatukogu direktor Jane Kiristaja tõdes, et aastapäeva tähistamine oli igati meeleolukas. «Just selleks peoks kirjutas Eha-Hilju Palm näideni «Hommik raamatukogus» ja koostas näituse, mida edaspidi on võimalik vaadata raamatukogu 3. korrusel,» rääkis ta.

Kiristaja ütles, et omalt poolt edastasid nad tänusõnad õpetajatele, kes peavad oluliseks lugemist ja veedavad tihti lastega aega raamatukogus ning asutusi, kes oma nõu ja abivalmidusega alati aidanud.

Kiristaja avaldas lootust, et inimeste lugemisharjumus ei kao kuhugi ning väärt kirjandust käiakse ikka raamatukogust otsimas.

Millest raamatukogu alguse sai?

6. septembril 1858. aastal tegi väikseima maakonnalinna Paide (1847. aasta andmetel vaid 950 elanikku) foogtikohus otsuse, millega ta läks Eestimaa raamatukogunduse ajalukku. Nimelt määrati igal aastal linnakassast 25 rubla raamatukogu ülalpidamiseks. Nii loodi esimene omavalitsuse kulul tegutsev raamatukogu Eesti alal.

Pastor Hammerbecki poolt allkirjastatud teade raamatukogu asutamise ja põhimõtete kohta ilmus Eestimaa Kubermangu Teatajas 5. veebruaril 1859. aastal.

Lugejatele avati raamatukogu 29. augustil ehk uue kalendri järgi 10. septembril.

Ometi peab raamatukogu oma sünnipäeva ka 1. veebruaril. Aga nimelt, selleks kuupäevaks tuli linnarahvale esitada aruanne raamatukogu tegevuse kohta ja sel päeval valiti ka komitee, kes juhtis raamatukogu järgneval aastal.

(allikas: Järvamaa keskraamatukogu)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles