Euroopa muinsuskaitsepäevad toovad Järvamaale hulga ettevõtmisi

Kuido Saarpuu
Copy
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal Foto: Kuido Saarpuu

12.-15. septembrini tähistatavate Euroopa muinsuskaitsepäevade raames toimub ligi 60 ekskursiooni, loengut, näitust ja kontserti, mis tutvustavad kultuurielu ja meelelahutusega seotud pärandit. Muinsuskaitsepäevade sündmused leiavad aset üle Eesti ning on suuremaltjaolt külastajatele tasuta.

Euroopa muinsuskaitsepäevade eesmärk on tutvustada meid igapäevaselt ümbritsevat kultuuripärandit, et seeläbi seda ühist vara rohkem väärtustada ja hoida. „Kultuuripärand säilib ja kandub edasi ainult tänu inimestele, kes seda tähtsaks peavad ning sellest hoolivad, olgu tegemist riikliku kaitse all oleva mälestise või niisama inimestele olulise hoone, eseme või paigaga. Seda enam on hea meel näha, et nii paljud on kaasa tulnud üleskutsega muinsuskaitsepäevadel üritusi korraldada ja omad paigad külalistele avada,“ sõnas Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie.

Muinsuskaitsepäevade sündmused on tänavu kantud teemast „Kultuur ja meelelahutus“, mis pakub ohtralt lähenemisnurki. Kokku saanud kava on mitmekesine ning annab igaühele võimaluse sealt midagi huvitavat leida. Kultuuri ja meelelahutuse erinevate esinemisviisidega on võimalik tutvuda nii näituste, ekskursioonide ja loengute raames. Nii saab Võrus näiteks uudistada näitust 1920.-1930. aastate ajaveetmise viisidest, osaleda Narva-Jõesuus puhkamist tutvustaval giidituuril või Järvamaal kaasa lüüa kolm päeva vältaval meelelahutuslikul rännakul Vargamäelt Tammsaare kolhoosi ja tagasi. Mitmed ekskursioonid viivad osalejaid kohtadesse, mis on tavapäraselt külastajatele suletud. Näiteks on võimalik ronida Tallinnas asuva Tuletõrjemuuseumi torni, külastada Eesti Rahvusraamatukogu hoidlaid ja põigata sisse ERMi hoidlatesse.

Euroopa muinsuskaitsepäevade korraldamist koordineerib Muinsuskaitseamet, muinsuskaitsepäevade raames toimuvaid sündmusi korraldavad muuseumid, raamatukogud, kohalikud seltsid ja organisatsioonid üle Eesti.

Euroopa muinsuskaitsepäevade eesmärk on tutvustada meid igapäevaselt ümbritsevat kultuuripärandit, et seeläbi seda ühist vara rohkem väärtustada ja hoida.

Loe lisaks ja vaata sündmuste kava Muinsuskaitseameti kodulehelt või Euroopa muinsuskaitsepäevade Facebooki lehelt.

JÄRVAMAA

Jalgrattamuuseum – muuseum Eesti iidsete teede keskpunktis

15. 09 kell 16.00 loeng, kell 18.00 kontsert

Eesti Jalgrattamuuseum tegutseb Väätsa ajaloolises vallamajas, mis on ehitatud keskaegse maanteekõrtsi müüridele ning Eesti kunagisse teedevõrgu keskpunkti. Loengul räägitakse maantekõrtsi juures ristunud teedest, tollastest liikumisviisidest ja maanteekõrtsi rollist teedevõrgu osana. Kell 18.00 algab Pilipenko Perebänd kontsert „Teel“.

Eesti Jalgrattamuuseum, Pikk 9, Väätsa

www.velomuseum.ee 

Reformatsiooni mõju kirikuinterjööridele ehk millal muutuvad kirikud valgeks?

15.09 algusega kell 14 Koeru kirikus

Ekskursioonil tutvustab Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna juhataja Anneli Randla uusi leide reformatsioonieelsest ja -järgsest kirikute siseviimistlusest Koeru ja Järva-Jaani kirikus ning arutletakse teemal mis, miks ja millal muutis meie kirikud värvivaeseks.

Eesti Kunstiakadeemia

www.artun.ee/keskaegne-e-piima-logo-jarva-jaani-kirikus

Meelelahutuslik rännak Vargamäelt Tammsaare kolhoosi ja tagasi. 1869 - 1969 – 2019

13.-15.09

2019. aasta Euroopa muinsuskaitsepäevad toovad kolmeks päevaks kokku erinevad Järva valla kultuuri ja meelelahutust pakkuvat organisatsioonid, et üheskoos mõtestada kultuuri ja meelelahutuse olulisust läbi aegade.

13.09 kell 15.00

Näituse avamine Ahula raamatukogus ja ümarlaud “Väikeraamatukogu tähtsus kogukonna kultuurielu edendamisel.”

14.09 kell 12.00

Avatakse endine Albu vallamaja Järva-Madisel

Külastajaid ootab näitust nõukogudeaegsetest pidudest Järva-Madise kultuurimajas, väljapanek Järva-Madise Haridusseltsi ajaloost ning Järva-Madise Külaseltsi senisest tegemistest ning eesmärkidest, kinomees Vello Kolnese filmivalik ning avatud on näitus “Järva-Madise raamatukogu eile ja täna”.

14.09 kell 19.00

Teemaõhtu “Olgu tervitatud Tammsaare kolhoos 1969!” (täiskasvanutele) Albu vallamajas.

Ajastutruu stiilipidu elava muusika ning õhtujuhiga. Pileti hind 13-16 eurot. Viktoriin, ajastute tantsude töötuba, loterii.

15.09 kell 12.00

Kohtus käimine kui ajastule omane meelelahutus – Kohtupidamise ajalugu tutvustab endine Harju Maakohtu esimees Helve Särgava, sketšid lavastab Alburahva teater: „Vargamäe Andrese ja Pearu kohtuskäik. Kohtute ajaloo ja töö tutvustamine. Kohtust kõrtsi. Kes sai valget jooki ja kes punast? Kes sai kõrtsi sisse ja kes mitte?“

Endises Albu vallamajas Järva-Madisel, kus jätkuvalt on avatud näitused.

15.09 kell 14.00

Ettekanne “Tammsaare kui teatrikriitik” Tammsaare muuseumis Vargamäel.

Vestlusring teatrikriitikutega “Vargamäe vabaõhulavastuste tähtsus Eesti teatrimaastikul”"

Tammsaare Muuseum Vargamäel, Vetepere küla Järva vald www.vargamae.ee

Järva-Madise külaselts, Albu vallamaja, Järva-Madise küla, Järva vald

Ahula Raamatukogu, Ahula küla, Järva vald

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles