Suurpõgenemise aastapäeval helisevad kirikukellad üle Eesti

Merit Männi
Copy
Peapiiskop Urmas Viilma kutsus üles kirikukelli lööma, et valitsus lubaks kirikuuksed taas avada ja kogudused saaksid jumalateenistustele koguneda.
Peapiiskop Urmas Viilma kutsus üles kirikukelli lööma, et valitsus lubaks kirikuuksed taas avada ja kogudused saaksid jumalateenistustele koguneda. Foto: Nature.korp.net

Käesoleval sügisel möödub 75 aastat 1944. aastal olnud suurpõgenemisest, mil kümned tuhanded eestlased olid sunnitud oma elu kaitseks kodumaalt põgenema. Sel teekonnal hukkus nii maal kui ka merel teadmata arv inimesi.

Peapiiskop Urmas Viilma tegi neljapäeval EELK vaimulikele üleskutse meenutada eestlaste suurpõgenemist kogukondades ja kogudustes üle maailma.

"Seoses suurpõgenemise 75. aastapäevaga palun kõikides EELK kogudustes nii Eestis kui diasporaas meenutada suurpõgenemist mälestusteenistusel, palvusel või pühapäevasel jumalateenistusel ning helistada 19. septembril kell 18.00 mälestuskelli, et mälestada kõiki põgenemise käigus hukkunuid," kirjutab Urmas Viilma üleskutses.

Oikumeeniline mälestusteenistus, mille peab peapiiskop emeeritus Andres Põder, on 19. septembril kell 18 Tallinna Jaani kirikus, organist on Tiia Tenno, laulavad Pille Lill, Ivo Linna ja Tallinna poistekoor.

1944. aasta suurpõgenemisele pühendatud üritused  ülemaailmse eestlaste kesknõukogu koordineerimisel kestavad 18.–22. septembrini nii Eestis kui ka mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles