Kunagine maakonna suurim ettevõte saab mälestuspingi

Anne Põder
Copy
Pinke, kus häid mõtteid mõlgutada ja mälestusi heietada, pole kunagi liiga palju.
Pinke, kus häid mõtteid mõlgutada ja mälestusi heietada, pole kunagi liiga palju. Foto: Erakogu

Neljapäeval avatakse Paides Mündi teel endise Assotransi hoone värava juures mälestuspink kunagisele suurettevõttele.

Üks pingi rajamise mõtte algatajaid Enn Sõmer ütles, et 10. oktoobril möödub Paide autotranspordibaasi number 10 rajamisest 75 aastat. «Mõtlesime endiste töötajatega, et kunagi andis väärikas transpordiettevõte tööd paljudele inimestele. Miks mitte seda ühe pingi paigaldamisega meeles pidada,» lausus ta.

Sõmer teadis ettevõtte ajaloost rääkida, et esialgu kandis see Järvamaa autobaasi nime ning varanduseks oli vaid kaks GAZ-AA-d ja puugaasil töötav trofeebuss Morris. «Aasta lõpuks oli ettevõttel juba neli autot ja 15 töötajat, töökodadeks sisustati vanad bussikered. Morrisest sai aga esimene liinibuss Paide-Tapa marsruudil,» meenutas ta.

Ettevõtte areng ja edulugu olid muljetavaldavad. 1960- kuni 1980-ndatel aastatel valmis ridamisi remonditöökodasid, 32-kohaline Kabli puhkebaas oma töötajatele, mehhaniseeritud pesumaja, 12- ja 18-korterilised elamud, dispetšeritalitus, väravakontrollpunkt, 70-kohaline söökla, 250-kohaline saal, õppeklassid ja koguni videobaar «Sinine roos». 

Ettevõtte hiilgeajad jäid 1980-ndate lõppu. Siis juba Paide autobaasi nime kandes oli tegemist ühe rajooni suurima ettevõttega, kus vuras igapäevaselt ringi 300 auto, 43 bussi ja 25 taksot. Teenindati ligi viit miljonit reisijat. Töötajaid oli kokku ligi 550 – kes töötas autos, kes auto all, kes juhtis autot, kes autojuhte.

1991. aastal, kui ettevõtted läksid isemajandavaks, sai Paide autobaasist aktsiaselt Assotrans, mis tegutses edukalt veel pikka aega, kuid lõpetas vaikselt hääbudes siiski tegevuse 2015. aastal.

Sõmeri hinnangul on enamik omal ajal autobaasis töötanud inimesi nüüd juba eakad. «Kindlasti jalutavad mõned oma kunagisest töökohast Mündi tänaval mööda. Pühendusega mälestuspingil oleks ju tore jalgu puhata ja olnud aegu meenutada,» lausus ta.

Pealegi sobib viisakas puidust pink Sõmeri hinnangul eelmisel aastal uuenenud Mündi tänava äärde hästi. Seda kõnniteed mööda liigub igapäevaselt palju linlasi järve äärde ja tagasi. Pink oleks neile igati sobiv puhkepaik.

Sõmer ütles, et pingi mälestusplaadile tuleb kiri, mis ütleb: pühendatud 75 aasta möödumisele Paide autobaasi asutamisest.

Pink avatakse pidulikult 10. oktoobril kell 14 Paides Mündi tee 8. Oodatud on kõik Paide autobaasi ja Assotransi endised töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles