Ugalas esietendub noortelavastus „Kuidas minust sai HAPKOMAH“

Kuido Saarpuu
Copy
Foto lavastuse „Kuidas minust sai HAPKOMAH“ proovist, fotol Karmel Naudre ja Rainer Elhi.
Foto lavastuse „Kuidas minust sai HAPKOMAH“ proovist, fotol Karmel Naudre ja Rainer Elhi. Foto: Heigo Teder

16. oktoobril jõuab Ugala teatris lavale Vallo Kirsi lavastus „Kuidas minust sai HAPKOMAH“, mis valmib koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti XIII lennuga.

Lavastus põhineb samanimelisel raamatul, milles sisalduvad lood narkosõltuvusest Eestis jahmatasid tuhandeid lugejaid juba siis, kui need ilmusid järjejutuna portaalis Nihilist.fm. Autor, pseudonüümiga HAPKOMAH, rääkis brutaalse detailitäpsusega sellisest Eestist, mida keegi meist ei taha tunda, kuid mis ometi varitseb siinsamas kõrval: kõrvalkorteris, kõrvaltoas, kõrvalistmel.

„Anonüümseks jääda sooviv autor HAPKOMAH avab läbi oma isikliku loo ukse ühe noore inimese maailma, mis on siinsamas meie kõrval, aga millest ühiskond on otsustanud vaikida. Meie lavastus võiks anda hääle neile, kellel seda pole kunagi olnudki. Oma murega teise inimese poole pöördumine ja abi küsimine on okei,“ ütles lavastaja Vallo Kirs.

Kirsi sõnul on üks lavastuse eesmärke, et kui me hakkaksime abivajajatesse empaatilisemalt suhtuma, siis võib-olla paraneks meie ühiskond tervikuna ning sõltlasel oleks võimalik oma olukorrast paremini välja tulla ja eluga edasi minna. „Need on kõik ikkagi meie enda inimesed, kellest me räägime,“ lisab ta.

Kirsi sõnul on üks lavastuse eesmärke, et kui me hakkaksime abivajajatesse empaatilisemalt suhtuma, siis võib-olla paraneks meie ühiskond tervikuna ning sõltlasel oleks võimalik oma olukorrast paremini välja tulla ja eluga edasi minna.

Romaani dramatiseeris Jim Ashilevi, muusikalise kujundajana on loomingulisse meeskonda kaasatud räppar Mart Rauba, kes on Sass Henno kõrval ka lavastuses kõlavate laulusõnade teine autor. Liikumise on seadnud Jaanika Tammaru, videokujunduse loonud Kärt Petser ja valguskujunduse Villu Konrad.

Oma näitlejadebüüdi teevad TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti XIII lennu tudengid Rainer Elhi, Mihkel Kuusk, Ruuben-Joosua Palu, Miika Pihlak, Karmel Naudre, Maria Paiste ja Marion Tammet. Miika Pihlak on pärit Koerust.

Lavastaja Vallo Kirsi käe all valminud lavastus on suunatud eelkõige noortele alates 14. eluaastast. Lisaks Viljandi Ugala teatrile toimuvad etendused erinevates kohtades üle Eesti, sh Tallinnas, Tartus, Rakveres, Haapsalus ja mujal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles