RIA: vanemaealised jäävad arvutit kasutades hätta tarkvarauuendustega

Kuido Saarpuu
Copy
Eesti 14–18-aastaste noorte seas läbi viidud küsitlusest selgus, et nende arvates on digikanalites suhtlemine lihtsam ja efektiivsem, kui näost näkku kommunikeerimine.
Eesti 14–18-aastaste noorte seas läbi viidud küsitlusest selgus, et nende arvates on digikanalites suhtlemine lihtsam ja efektiivsem, kui näost näkku kommunikeerimine. Foto: unsplash.com

Esmaspäeval, 21. oktoobril Eesti Rahvusraamatukogus toimunud õpituppa kogunenud vanemaealiste küsimused keskendusid tarkvara uuendamisele ning privaatsuse tagamisele.

„Kohaletulnutel paistis olevat kõige enam muret IT-rakenduste või seadmete igapäevase kasutamisega – kui kord on kellegi teadjama tuttava abiga arvuti püsti pandud või telefon seadistatud, siis selliseks jääb ta pikemaks ajaks, kui kasutajat eraldi ei juhendata. See tähendab, et seadmeid ei uuendata, mitmed funktsioonid lakkavad töötamast ning seadme kasutaja on ka kohe haavatavam,“ võttis RIA juhtivanalüütik Lauri Tankler kokku eakate mured. Mitmel juhul olid arvutikasutajad lasknud uuendused kinni keerata.

Rakenduste kasutamise kõrval küsiti palju ka, kui palju arvutid ja veebibrauserid kasutajate kohta informatsiooni koguvad, kuidas käituda võõraste meilidega ja kuidas näha, kas parool on kuskile lekkinud.

Rahvusraamatukogu õpitoas osalenud Uno Aava sõnul teevad talle internetiturvalisuse puhul enim muret tarkvarauuendused. "Minu vana arvuti jaoks on uuendused vastuvõtmatud. Mul on hea meel, kui saan spetsialistidelt küsida, mida siis teha," lisas ta.

Rakenduste kasutamise kõrval küsiti palju ka, kui palju arvutid ja veebibrauserid kasutajate kohta informatsiooni koguvad, kuidas käituda võõraste meilidega ja kuidas näha, kas parool on kuskile lekkinud.

Õpitoas osalenute küsimustele vastasid Tallinna Ülikooli eksperdid ühes Mart Laanperega, RIA juhtivanalüütik Lauri Tankler ning Eesti Rahvusraamatukogu infospetsialistid.

Küberturvalisuse alaste küsimuste jaoks on itvaatlik.ee lehel rubriik, kus igaüks saab küsida ekspertidelt nõu. Samas rubriigis on vastused korduma kippuvatele küsimustele, näiteks kas häkkerid jälgivad avalikke Facebooki pilte või kuidas ära tunda ebausaldusväärseid veebipoode.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles