Selts küsib ministeeriumilt mälestusmärgi jaoks raha

Merit Männi
, reporter
Copy
Selline peaks praeguste plaanide kohaselt tulema Kalju Lepiku tulevane mälestusmärk Koerus.
Selline peaks praeguste plaanide kohaselt tulema Kalju Lepiku tulevane mälestusmärk Koerus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

MTÜ Koeru Haridus- ja Kultuuriselts pöördus kultuuriminister Tõnis Lukase poole, et ministeerium toetaks luuletaja Kalju Lepiku sajandaks sünniaastapäevaks püstitatava mälestusmärgi loomist 10 000 euroga.

Koerust sirgunud luuletaja Kalju Lepiku auks kavandatava mälestusmärgi ideekavandi konkursi võitis skulptor Elo Liiv võistlustööga “Maakera keskpunkt”  ja see on kavas püstitada Koeru Aruküla mõisa parki. "Töö maksumus on 30 000 eurot, millele lisandub Koeru kogukonna poolt vabatahtlik töö - graniitkivi transport ja paigaldamine, haljastus ja muud toetavad tegevused ligi 4-5 tuhande euro ulatuses. Annetuste toel on tänaseks kogutud ligi 1000 eurot ja Järva valla toetusfondist on saadud 2000 eurot ideekonkursi läbiviimiseks," tõi MTÜ Koeru Haridus- ja Kultuuriseltsi juhatuse esimees Ülle Jääger välja oma taotluses. 

Kalju Lepik avaldas luuleloomingut juba kooliaastatel Koerus ja Tartus. 1944. aastal emigreerus ta Rootsi. Koos abikaasa Astaga olid nad võõrsil aktiivsed eestluse hoidjad. Kalju oli Balti Arhiivi juhataja, kuulus Eesti Rahvusnõukogu juhatusse, oli aastaid Välismaise Kirjanike Liidu esimees. Koos abikaasaga säilitasid nad sidemed kodumaaga. Pärast Eesti taasiseseisvumist olid nad sagedased külalised kodukandis. Nad osalesid paljudel kultuuriüritustel ja toetasid kodupiirkonna ettevõtmisi. Kalju oli Koeru raamatuklubi Vaimuvalgus auliige.

Kalju Lepiku rikkalik luulelooming on ilmunud ja säilib mitmekümnes luuleraamatus. Tema luulet on tõlgitud kaheteistkümnesse keelde. Oma tegevuse ja loominguga pälvis ta nii Eesti kui Järvamaa kõrgeimad autasud.

Annetuste toel on tänaseks kogutud ligi 1000 eurot

Alates 2003. aastast korraldatakse Koerus Kalju Lepiku luulevõistlusi, mis on populaarsed üle Eesti. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles