Ettevaatust liikluses: teedel on must jää!

Silja Vilbu
Copy
Must jää.
Must jää. Foto: Ants Liigus

Lääne prefektuur hoiatab autojuhte, et liikluses tasub täna eriti ettevaatlik olla. Nimelt on teedele tekkinud must jää.

Põhja prefektuur hoiatab, et teeolud võivad praeguste ilmadega kiirelt muutuda ja kõige olulisem on valida sobilik sõidukiirus ja hoida pikivahet.

Lõuna-Eestis on olukord hullem

Lõuna-Eestis on politsei täna varahommikust saati saanud enam kui 20 teadet avariide kohta. Lõuna prefektuuri operatiivjuht Ottomar Virk ütles, et neist suurem osa on olnud teelt väljasõidud ja tagant otsasõidud. Avariid sagenesid nähtavalt Tartu- ja Jõgevamaal, neli teadet laekus lisaks Viljandi- ja kaks Valgamaalt. Enamik avariidest päädisid pleki mõlkimisega, paraku oli ka kaks tõsisemat avariid, milles said inimesed viga.

Avariipaikadel töötanud politseinikud selgitasid, et enamikul sõidukitest kasutati talverehve. Olgugi, et varahommikul sadas jäävihma ja teed läikisid kohati nähtavalt mustast jääst, ei kohandanud autojuhid oma sõiduvõtteid ootamatult muutunud ilma- ja teeoludele vastavaks.

Järvamaal on temperatuur teedel -1 kraadi juures, mis tähendab, et musta jää oht on väga suur
Järvamaal on temperatuur teedel -1 kraadi juures, mis tähendab, et musta jää oht on väga suur Foto: kuvatõmmis: tarktee.ee

Virk rõhutas, et ilma- ja teeolude jälgimine, jõukohase sõidukiiruse valimine ja pikivahe hoidmine on sügistalvisel perioodil aabitsatõde, millega iga sõidukijuht võiks arvestada. Ööpäevaringselt kõigub temperatuur oluliselt ning muudab seeläbi ka teeolusid. Eriliselt ettevaatlik tuleks olla sildadel ja viaduktidel sõites, kus libeduse oht on suurem. Samuti, kelle masinal all suverehvid, soovitab politsei need esimesel võimalusel talviste vastu vahetada.

Libedus püsib ka kolmapäeval

Mitmel pool mandri-Eestis on teedel juba jäidet. Riigi ilmateenistus hoiatab, et kohati võib sadada jäävihma.

Ilmaprognoosi kohaselt jõuab hommikul saartele tihedam sajuala, mis liigub sealt mandrile. Mandri lääneosas sajab vihma ja lörtsi, idaosas lörtsi ja lund, kohati ka jäävihma. Sadu on tugevam Põhja-Eestis. Külmadele pindadele ladestuv sadu muudab teed erakordselt libedaks!

Maanteeamet kinnitab, et kõik riigiteede hooldust tegevad ettevõtjad tegelevad libedustõrjega, ent sellele vaatamata võivad teed järsku libedaks muutuda. Seetõttu on õige sõidukiiruse ja sõidustiili valimine eriti oluline. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik. Pimedal ja märjal ajal liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida ohtlikke manöövreid.

Kindlasti soovitame kõigil, kel veel rehvid vahetamata, seda kohe teha. Alates 1. detsembrist on talverehvide kasutamine kohustuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles