Üleriigilisele mardi- ja kadrisantide rahvaloendusele pani end kirja 570 mardi- või kadriperet

Kuido Saarpuu
Copy
Kadripäev vabaõhumuuseumis. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES
Kadripäev vabaõhumuuseumis. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest

Üleriigilisele mardi- ja kadrisantide rahvaloendusele pani sel aastal end kirja 314 seltskonda mardisante ja 256 seltskonda kadrisante, kokku 3629 inimest.

Kõige rohkem sanditajaid oli Harjumaal (21,8% sanditajate koguarvust), järgnes  Tartumaa (11,7% sanditajate koguarvust), Raplamaa (11,3% sanditajate koguarvust), Pärnumaa (9,6 % sanditajate koguarvust) ja Võrumaa (7% sanditajate koguarvust). Mardi- ja kadrisantide rahvaloendusele pandi end kirja kõigist maakondadest.

Soovime „Hakkame santima!“ aktsiooniga populariseerida meie oma ägedaid sanditamiskombeid ning olukorrast parema ülevaate saamiseks korraldasimegi mardi- ja kadrisantide rahvaloenduse. Mardi- ja kadrisandijooksmine on koos sõprade või sõpruskonnaga lõbus sügisene ettevõtmine, samas ka oluline osa meie kultuuripärandist,“ ütles „Hakkame santima!“ aktsiooni eestvedaja Kati Taal.

Mardi- ja kadrisantide rahvaloenduse tulemused on avaldatud täna keskpäevase seisuga. Mardi- ja kadrisantide rahvaloenduse vorm on avatud 28. novembrini. Kes varem unustasid,  on oodatud end kirja panema aktsiooni kodulehel www.mardipaev.com.

Eesti Folkloorinõukogu koostöös Rahvakultuuri Keskusega korraldas üleriigilise mardi- ja kadrisantide rahvaloenduse sanditamistraditsioone elavas kasutuses ja au sees hoidva  aktsiooni „Hakkame santima!“ raames, oodatud olid end kirja panema kõik mardi- ja kadrisanti jooksmas käinud.

Aktsioon „Hakkame santima!“ toimus esimest korda möödunud aastal mardipäeval, tänavu oli võetud fookuseks kadripäev ja kadrisantidega seotud kombestiku sügavam tutvustamine. Möödunud aastal panin end mardipäeval kirja 166 seltskonda mardisante ning jooksjate arv oli kokku 2488.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles