Täna mälestati hukkunud politseinikke ja piirivalvureid

Kuido Saarpuu
Copy

Pühapäev möödub 25 aastat tulevahetusest Järvamaal Mäo ristis, milles hukkus kaks politseinikku ja kolmas sai raskelt vigastada. Reede õhtul mälestasid Politsei- ja Piirivalveameti ja Kaitsepolitseiameti töötajad Mäo mälestusmärgi juures teenistuskohustuste täitmisel hukkunud politseinikke ja piirivalvureid.

PPA peadirektor Elmar Vaher ütles, et sel päeval mõtlevad nad kolleegidele, kes on turvalisust kaitsnud oma elu hinnaga. „Mõeldes tagasi 25 aasta tagusele traagilisele sündmusele Mäos ja mälestades hukkunud kolleege, tuleb väga selgelt esile meie kohustus Eesti inimeste turvalisust tagada. Teeme iga päev inimeste heaolu nimel südamega ja pühendunult tööd ning peame alati meeles Eesti turvalisuse eest oma elu andnud kolleege,“ sõnas Vaher.

„Mälestame kõiki politseinikke ja piirivalvureid, kes on kaotanud oma elu teenistuskohustusi täites. Meenutame langenuid suure austustundega ning väärtustame ja tunnustame neid, kes annavad ja on andnud endast kõik, et inimesed tunneksid end Eestis turvaliselt,“ ütles siseminister Mart Helme.

Reede õhtul kell 17 alanud mälestustseremoonial asetasid siseminister Mart Helme, siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna, PPA peadirektor Elmar Vaher ja Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu hukkunud politseinike mälestusmärgi juurde pärja ning sõnavõtu tegi PPA kaplan Priidu Ellam.

Tseremooniale järgnes kell 18 jumalateenistus ja mälestuskontsert Paide kirikus, kus esinesid politsei- ja piirivalveorkester ning Lõuna prefektuuri segakoor Chorus Menticum. 

Ühtlasi kinkis PPA peadirektor Elmar Vaher mälestusteenistuse lõpus Paide kirikule riigilipu. Et tegemist on mälestusteenistusega, siis lippu samal teenistusel ei õnnistatud. EELK Paide Püha Risti kiriku juhatuse esimees Aivar-Joel Rikk rõhutas, et fookus ei tohi sel õhtul minna lipule. „Lipp anti meile üle, hoiustame seda kirikus ja ilmselt Eesti lipu päeval toimub lipu õnnistamise tseremoonia,“ avaldas ta. „Seal on päris suur reglement, mida tuleb täita.“

Need, kes pole Paide kiriku küljes lippu lehvimas näinud, ei eksi. Aivar-Joel Rikk sõnas, et selliselt nad riigilippu ei kasuta, küll aga riigilipp pidulikumatel sündmustel kirikus alati kohal.

Paide kirik on politsei- ja piirivalveameti mälestuskirik. Samuti ulatub koostöö kaplanaadiga päris kauge aja taha.

MÄO SÜNDMUSED

Järvamaal Mäos asuv mälestusmärk püstitati traagiliselt hukkunud Järva liikluspolitseinike Marek Lemmingu ja Argo Kivi mälestuseks, kes 15. detsembril 1994. aastal koos kolleegide Janek Tšeljadinovi ja Väino Neidoga peatasid Mäos dokumentide ja koorma kontrolliks veoauto KAMAZ. Veoauto koormaks oli eelmisel päeval Tallinnast röövitud alkohol. Koorma ülevaatuse ajal väljus veoautost Andrei Iljuhhin, kes avas politseinike pihta tule. Marek Lemming hukkus sündmuskohal, Argo Kivi suri teel haiglasse, Janek Tšeljadinov sai tulevahetuses raskelt vigastada, Väino Neido pääses ainsana vigastusteta.

Taasiseseisvunud Eestis on teenistuskohustuste täitmisel hukkunud 23 politseiametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles