Vaata, kas linnud võtavad laste meisterdatud söögimaja omaks?

Kuido Saarpuu
Copy
  • Otsepilti saab vaadata kogu pühade aja

Eelolevate pühade ajal saab tunde ja tunde veeta aega teleri ees. Kuid eks need pühadeaegsed kohustuslikud filmid, nagu «Visa hing», «Üksinda kodus» ja «Politseiakadeemia», ole ka pähe kulunud. Võib olla on selle asemel huvitavam uudistada, kuidas linnukesed akna taga söögimajas pekki või seemneid nokivad. Ikkagi päriselu.

Kõige lihtsam viis suleliste toimetamist jälgida on osta poest linnusöögimaja või rasvapallid ja riputada need üles. Et pikkade pühade ajal on vaba aega laialt käes, võiks pere hoopis midagi huvitavat koos teha, näiteks söögimaja paarist lauajupist kokku lüüa.

Laupa põhikooli tööõpetuse õpetaja Peeter Sergejev teab, et sellise tööga saab hakkama iga koolijüts, kes oskab saagi õigetpidi käes hoida. Ja aega kulub kõige rohkem tunnike.

Oma sõnade kinnituseks kutsub Sergejev ajakirjaniku tööõpetuse tundi, kus kaheksa õpilast saavad ülesande ehitada söögimaja, mida kõlbab tervele maakonnale näidata.

Nüüd polegi muud, kui linnumaja üles riputada, kinnitada sinna üks pekitükk ja puistata peotäis seemneid. Ja jääda lootma, et linnukesed võtavad maja omaks.

Tööõpetuse klassis on palju pinke ja masinaid, kuid söögimaja meisterduseks jätkub Sergejevi selgitusel kõigest tavalisest saest ja akutrellist.

Klassikaline söögimaja koosneb põrandast, kahest seinast ja katusest. Seega läheb tarvis kõigest paari juppi laiemat lauda või tükike paksemat vineeri. Kui suur linnumaja teha, jääb iga ehitaja otsustada. Enamasti sõltub see sellestki, millist materjali on käepärast võtta. Laupa õpilased on otsustanud, et Järva Teatajale kingitava maja põranda suurus on 20 korda 25 sentimeetrit. Katus koosneb kahest 18 korda 30 sentimeetrisest vineeritükist. Seinteks läheb kaks 25sentimeetrist lauajuppi.

Möödunud kevadel kaunistas Järva Teataja üht esikülge foto puust jalgrattast, mille üks Peeter Sergejevi õpilane oli tööõpetuse tunnis meisterdanud.

Foto: Dmitri Kotjuh

Linnumaja on tuhat korda lihtsam ehitis ja sellest annab kinnitust ka tööõpetuse tund. Õpetaja jagab kõigile ülesanded kätte. Sina mõõda, sina sae, sina puuri ja sina kruvi. Igaüks askeldab oma tööülesande kallal. Õpetaja käib ja juhendab ning kui vaja, siis näitab ka ette.

Sõna otseses mõttes mõne hetke pärast on kõik jupid ühe laua peal reas ja polegi muud, kui kümmekonna kruviga jupid kokku lasta. «Niisama lihtne see ongi. Saab ju igaüks sellega hakkama,» võtab Sergejev lühikese töö kokku.

Nüüd polegi muud, kui linnumaja üles riputada, kinnitada sinna üks pekitükk ja puistata peotäis seemneid. Ja jääda lootma, et linnukesed võtavad maja omaks.

Saada meile foto oma linnumajast

Head lugejad! Kui ka teie olete akna taha või aeda linnumaja üles seadnud, siis tehke sellest pilt ja saatke aadressile toimetus@jt.ee või Järva Teataja Facebooki lehele.

Kui võtate pühade ajal ette linnumaja ehituse, siis võite sellestki meile pildi saata. Kõik toimetusse jõudnud ülesvõtted avaldame Järva Teataja digilehes.

Kui teil linnusöögimaja pole, kuid olete üles riputanud lihtsalt rasvapalli või pekitüki ja tabate mõne linnu seda söömas, siis on ka kõik sellised pildid oodatud.

Kõigi pildisaatjate vahel loosime pärast pühi välja kaks Olav Renno raamatut «Lugusid Eesti lindudest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles