Pansionaat avas pidulikult juurdeehitise

Silja Vilbu
Copy
Paide pansionaadi avamine
Paide pansionaadi avamine Foto: Dmitri Kotjuh
  • Laienenud pansionaat mahutab kuni 150 inimest
  • Kavas on rajada ka päevakodu
  • Hoolekandeasutused asuvad lähiajal hindu tõstma

​Reedel läks pidulikult käiku Paide pansionaadi juurdeehitis. Hoones on nüüd ruumi 140-150 inimesele ning juba praegu on lisaks kohalikele järjekorras inimesi ka väljastpoolt Järvamaad.

Pansionaadi omanik, OÜ Häcke juhatuse liige Ilmar Köök ütles Järva Teatajale, et esialgu oli lootust jõuda juurdeehitis valmis kuu-paar varem. Vahel tuleb ikka ette, et mõne pisiasja peab ümber tegema või materjal ei jõua täpselt õigeks ajaks kohale. Jõulude eel läks kõik siiski korda.

Aja jooksul tekib pansionaadiski sõpru

Juurdeehitise käigus käidi üle ka vanad toad ja Köögi ütlust mööda on nüüd kõik ruumid ühtviisi ilusad. Pansionaadis on ühe- ja kahekohalised toad, ühetoalisi veidi vähem. Köök selgitas, et alguses eelistavad inimesed sageli olla üksikus toas, aga aja jooksul tekib pansionaadis sõpru ja siis tahetakse ühte tuppa kokku kolida.

Ent ka üksi olles ei pea igavust tundma, sest igas toas on televiisor ja raadio, peale selle riidekapp, külmkapp, veekeedukann ja kõik muu, mida võib igapäevatoimetusteks vaja minna.

Igal korrusel on rõduga söögisaal, väike kööginurk, kui elanikel on jaksu ja tahtmist ise midagi valmistada, ja käsitöötuba.

Samuti on võimalus söögisaali volditava seinaga nii-öelda pooleks teha juhul, kui mõni elanik soovib näiteks sugulastega omaette sünnipäeva tähistada.

Köök märkis, et ta on olnud mitme pansionaadi valmimise juures ja uut ehitist plaanima hakates mõtleb alati, kas annaks midagi hooldekodu elanike elu mugavuse ja põnevuse nimel veel juurde ehitada või kuidagi täiustada.

Ka mööbli suhtes langes seekord tavapärasest teistsugune otsus. Valmistoodangu asemel on tellitud lauad-toolid, kardinapuud ja muu ühelt Paide puidufirmalt.

Turvalisuse tagamiseks on koridorides kaamerad, mille pilti näeb hooldajate toas. Igas toas on häirenupp, mille saab välja lülitada ainult toa ukse kõrvalt, nii et hooldaja peab kindlasti häire peale tuppa kohale minema.

Kui varem mahutas Paide pansionaat umbes 45 inimest, siis juurdeehitise tõttu tuli vahepeal kümnest kohast loobuda. Köök tunnistas, et natuke miinust see küll tekitas, aga polnud midagi parata. Nüüd mahutab pansionaat 140–150 inimest.

Soovijaid hakatakse sisse võtma pärast jõule. Köögi teada tahtjaid jagub ja inimesi tuleb ka väljastpoolt Järvamaad. Ta selgitas, et mõnel inimesel elavad sugulased siinkandis ja nadsoovivad, et vanainimene oleks omastele lähemal. Pealegi on Paide mõnus rahulik linn, ilusa pargi ja haigla vahetu lähedus tulevad ainult kasuks.

Nüüd on järgmine samm suurenenud majja töötajaid leida. Köök nentis, et Paidest tööjõu hankida pole lihtne, pealegi pole hooldajatöö kergete killast. Ta loodab, et veidi aitab tööjõu otsin­gule kaasa asjaolu, et järgmisel aastal on kavas suuren­dada hooldajate tunnitasu.

Pansionaadi juurdeehitis läks Häckele maksma umbes kaks miljonit eurot. Töö majaga pole veel päris lõppenud. Köögi selgitusel on kevadel kavas pansionaadi kööki laiemaks ehitada. Samuti on lõpetamata hoone ümbruse haljastus.

Hoolekandeasutused plaanivad hinnatõuse

Ülejärgmisel kevadel on lootust avada pansionaadi juures eraldi korpusena päevakeskus. See on osakond, kus inimesed saavad pansionaadieluga tutvumas käia ja ka ööseks jääda. Samuti on see koht, kuhu tuua eakad sugulased mõneks päevaks, kui pere tahab vahepeal ära käia.

Ööpäeva maksumus Paide pansionaadis on 26,50 eurot, ükskõik, kas inimene elab ühe- või kahekohalises toas. Köök lisas, et sama hind jääb kehtima ka järgmisel aastal. Võimalik, et 2021. aastal tuleb hinnakiri siiski üle vaadata, sest elu läheb paraku kogu aeg kallimaks.

Väätsa eakatekodu juhataja Tiia Mettus ütles, et nemad plaanivad hinnakirja üle vaadata järgmise aasta aprillis. Põhjuseks on üldine elukalliduse tõus.

Mettus märkis, et ükski inimene ei taha ju aastaid sama palka saada ja erand pole ka raske hooldustöö tegijad.

Teenuse hind Väätsa eakatekodu kahekohalises toas on 720 ja ühekohalises toas 1040 eurot kuus. Mettus selgitas, et kuna majas on kõik toad kahekohalised, siis tõepoolest tuleb rohkem maksta sellel, kes soovib elada kahele inimesele mõeldud toas üksi. Samas märkis ta, et selliseid inimesi on vähe ja näiteks praegu on kõik toad täis ja ühtegi vaba kohta polegi.

Käru Südamekodu plaanib hindu tõsta 2020. aasta 1. jaanuarist. Juhataja Heili Burmeister selgitas, et kvaliteetse hooldusteenuse osutamiseks vajaminevate ressursside, nagu tööjõud, toiduained, kommunaalteenused, hooldusvahendid, hinnad on kallinenud ja nähtavas tulevikus kallinevad veelgi, mistõttu on Südamekodu sunnitud hinnakirja uuest aastast korrigeerima.

Ööpäevane hooldusteenus hakkab vana maja kahekohalises toas maksma 798 ja uue maja kahekohalises toas 853 eurot kuus.

Burmeister lisas, et hinnatõus on osaliselt tingitud sellestki, et uuel aastal hakkavad hooldekodudele kehtima tegevuslubade nõuded. See tähendab täiendavaid investeeringuid juba käesoleval aastal. Näiteks tuleb tagada valgustugevus vastavalt seadusandlusele ja teha ruumides muid kohendusi, lisaks tõsta töötajate kvalifikatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles