Algas Järvamaa aasta teo hääletus

Tiit Reinberg
Copy
Paide Hillar Hanssoo põhikool. 
Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Paide Hillar Hanssoo põhikool. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vahetult enne pühi lõppes kandidaatide esitamine konkursile «Järvamaa aasta tegu 2019». Nüüd kuulutavad Järvamaa omavalitsuste liit ja Järva Teataja välja rahvahääletuse, kus te kõik saate valida välja enda meelest tänavu maakonnale olulise ja erilise teo.

Esna galerii

Ei ole tavapärane avada galeriid linnadest eemal külas, kus elab poolsada inimest. 13 aasta eest Esna kunagise raudteejaama naabrusse endise poemaja soetanud Martin ja Lilian Bristol remontisid pere eluruumideks hoone ülemise korruse. Alumisel korrusel seadis Lilian sisse tekstiili- ja kullatikkimise töötoa ning Martin puutöökoja. Neil tekkis küsimus, mida teha nende tööruume ühendava jõude seisva omaaegse poesaaliga.

Kaugus linnadest ettevõtlikku peret ei heidutanud ja sel kevadel avasid nad Eesti-aegses kauplusemajas galerii.

Kaks korda aastas on Esna galeriis üritused, mille roll on mõtestada näitusega esile tõstetud väärtusi ja oskusi. Galerii idee on välja kasvanud veendumusest, et kiirete naudingute ajastul on nälg ajatute väärtuste järele üha suurem. Loominguline meisterlikkus saab ilmneda üksnes mingi teemavaldkonna läbi ja lõhki tundmise, sellesse süüvimise ja pühendunud töö koosmõjus.

Püsiekspositsioonist leiab parimate kaasaegsete meistrite töid, nagu Anni Kreemi lapitehnikas seinatekstiilid, Andres Ansperi puitobjektid, Aivar Rumvolti rakukeraamika, Nestor Ljujuki originaalgraafika, aga ka Lilian Bristoli kuldtikandid.

Hillar Hanssoo põhikooli ehitus

Paide Hillar Hanssoo põhikooli projektiga hõlmatavat territooriumi on ligi kaks hektarit, uuel hoonel on suurust ligi 4400 ruutmeetrit. Energiasäästlikul koolimajal on kaks korrust. Klassiruumide seinad on sisemuses valdavalt klaasist. Küttena kasutatakse maa- ja vajadusel ka kaugkütet, katusele on paigaldatud päikesepaneelid.

Enim tähelepanu ongi koolimaja saanud sellega, et on ringikujuline ja spiraalselt mööda fassaadi kulgev terrass viib maapinnalt peaaegu katuseni välja. Paide MEKi tegevdirektor Janek Lohu on öelnud, et kandilisest majast ümmargust ehitada polnud lihtne, kuid hakkama ettevõte sellega sai.

Õuealal näeb lauatenniselaudu, rulaparki, jalgrattaparklat, väliõppeklassi, malemänguplatsi ja võrkpüramiidi. Paide linn sai koolivõrgu korrastuse eesmärgil uue koolihoone ehituseks Euroopa Regionaalarengu Fondist toetust ligi 4,5 miljonit eurot.

Järva-Jaani vanatehnika varjupaiga laiendus ja muuseumide keskus

Novembris avas Järva-Jaanis uksed märkimisväärselt uuenenud vanatehnikamuuseum. Kolme aastaga on vanatehnika varjupaika ehitatud viilhall tehnika näitamiseks ja ennistuseks ning remonditud ära muuseumide keskuseks mõeldud hoone.

Järva valla muuseume ühendavast keskusest leiavad külastajad edasi tee teistesse muuseumidesse. Keskus on pidevas arengus ja täieneb väljapanekutega.

Uued muuseumihooned võimaldavad võõrustada Järva-Jaanis paremini ekskursioone ja pakkuda neile veelgi põnevamaid tegevusi. Ehkki vanatehnika varjupaigal on üle 500 eksponaadi, on katuse alla viidud põhiliselt tuletõrjeajalooga seonduvad ja eriliselt hinnalised masinad.

Muuseumide keskuse ehitus läks maksma ligi miljon eurot. Lõviosa rahastusest tuli Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi meetmest.

Marko Remlik rammumeeste paremikus

Rammumeeste Meistrite liiga finaalist osavõtu unistuse leheveergudel avaldanud Aravete päästekomando päästja Marko Remlik tegi selle tänavu teoks. Teise koha vääriliselt.

Finaali pääses ta vahevõistluste kaudu. Tänavu võistles Marko Remlik rammumehena nii Saksamaal (kokkuvõttes viies koht, kuid püstitas raskuste üle lati viskamises uue maailmarekordi – toim), Serbias (etapivõit), Soomes (kolmas koht) ja Ukrainas (kaheksas).

Igapäevatöö Aravete päästekomandos ja kõrgel tasemel rammumehesport tähendavad Remliku ütlust mööda pidevat töö ja vabade päevade vahel tasakaalu leidmist. Siiani on see tal õnnestunud.

Vähetähtis ei ole ka asjaolu, et Remlik on aastate jooksul sisustanud Aravetele korraliku jõusaali.

Paide avatud noorte­keskuse siserulapark

Paide avatud noortekeskus seadis end mugavalt sisse endise ujula tühjaks jäänud ruumidesse, kus basseini on ehitatud siserulapark. Ehitus läks maksma 25 000 eurot, mis tuli Paide linnavalitsuse eelarvest. Disainilahenduse ja tööd tegi ära vähempakkumise võitnud OÜ Skatepargid, mida tuntakse kaubamärgi Gruuviramps nime all.

Kuigi rulapark valmis juba suve hakul, pääsesid noored sinna tõukerataste, trikirataste, rulade ja rulluiskudega trikitama alles sügisel. Siis selgus ka tõde: Paidesse on rajatud ülimat põnevust ja rohkeid elemente pakkuv rada, kus ühtviisi edukalt saavad harjutada nii algajad kui ka edasijõudnud.

Aasta neli viimast kuud on näidanud, et nädalavahetustel sõidavad noored Paidesse kokku üle Eesti, et lahedalt aega veeta ja oma ekstreemspordioskusi lihvida. Korraldatud on võistlusi, mis pole kujunenud sugugi üksnes kohalike mõõduvõtuks, vaid toonud võistlejaid kohale ka kaugemalt.

Rulapargi menukus toob siia kohe aasta algul ekstreemsportlaste seas kuulsa võistlussarja Simple Sessioni eelvooru, mis peaks kohalike noorte indu veelgi suurendama.

Paide uus ujula

Aasta alguses avas Paide kesklinnas uksed uus ujula. Omanik Arvo Sarapuu ütles avamisel, et ega ujula ehitamise mõte nende peres kohe heakskiitu leidnudki, kuid pereema Kersti Sarapuu järele ei andud ja suuresti tema jonnakuse tõttu ongi lõpuks suur investeering ära tehtud.

Paide linnapea Priit Värk ütles samas, et see ujula peaks olema linnas viimase kümnendi suurim erasektori investeering. Värk lisas, et see on ka hea näide kohalike omavalitsuse ja erasektori koostööst.

Uues ujulas on neli 25meetrist rada ja lastebassein, suur mullivann peale selle. Riietusruumid on tavapäraselt meestele ja naistele eraldi, nagu ka Soome saunad.

Objekti maksumus koos mööbli ja sisustusega oli ligi kolm miljonit eurot.

Paide ja Türi tervisekeskus

Türi tervisekeskus avas uksed novembri lõpus, Paides kolisid perearstid uude majja detsembri keskpaigas. Mõlemad tervisekeskused on uusehitised ja valminud suuresti Euroopa Liidu raha toel.

Paide tervisekeskuse kogupindala on 1088 ruutmeetrit. Seal on töö- ja abiruumid kaheksale perearstile ja 16 õele, sealhulgas kolm protseduuride tuba ja 40ruutmeetrine ravivõimlemise saal. Lisaks veel vaimse tervise õe, psühholoogi ja koduõe kabinet.

Projekti kogumaksumus on 1 708 463 eurot, millest Euroopa Liidu toetus on 1 130 000 eurot.

Türi tervisekeskus läks maksma üle 3,4 miljoni euro ja see mahutab mitmesuguseid tervishoiuteenuseid. Peahoones on perearstide, ämmaemanda, füsioterapeudi, koduõe, silmaarsti ja hambaarsti ruumid, lisaks majutab see optikaäri ja apteegi. Eraldi hoone sai kiirabibaas.

Paide linnameeskonna edukaim hooaeg

Paide linnameeskond lõpetas Premium liigas 11. järjestikuse hooaja seni kõrgeimal, neljandal kohal. Meeskond võitles terve hooaja vältel esikolmikukoha eest ja alles viimaste mängudega tuli leppida neljanda kohaga. Seni kõrgeim koht liigatabelis on olnud viies. Sõltuvalt karikavõistluste võitjast võib linnameeskond selle tulemusega suure tõenäosusega jõuda esimest korda Euroliiga mängudele.

Paide linnameeskonna kvaliteedihüpet on märganud ka fännid. Alates sellest hooajast on meeskond jõuliselt kasvatanud fännide kogukonda. Kodumängu publikurekord purunes 1. septembril, kui matšile elas kaasa 710 inimest.

Sotsiaalkindlustusameti Türi esindus

Kevadel Türi vallavalitsuse ja sotsiaalkindlustusameti sõlmitud leping, mille järgi pidi amet tooma Türile oma esinduse ja andma tööd eelkõige kohalikele, jõudis sügiseks käegakatsutava tulemini: esindus avas septembris Türil endise kolledži majas uksed.

See on ameti 18 esindus ja tööd sai seal ligi kolmkümmend järvamaalast. Sotsiaalkindlustusameti Türi esinduses hakkasid tööle klienditeenindajad, dokumendihaldurid, pensionide ja puudetoetuste menetlejad, personalipartner, teenuste arenduse nõunik ja kohalike omavalitsuste nõustaja.

Türi OTT

Mitmes Eesti omavalitsuses juba aastaid otse tootjalt tarbijale (OTT) põhimõttel peetavad turupäevad polnud millegipärast Järvamaal eriti järgijaid leidnud. Sel suvel haarasid hakkajad türilased härjal sarvist ja Facebooki grupis õhku visatud mõte sai teoks loetud nädalatega.

Esimene OTT oli Türi turul augustis ja pärast seda on aedlinnas kauplemisõhtuid olnud igal nelja­päeval. Müüjate seas on eraisikuid, talupidajaid ja ettevõtjaid. Osta saab mune, mett, köögivilju, puuvilju, marju, supipõhju, käsitöömaiustusi ja palju muud.

Väätsa veelauapark

Väätsa mees Igor Roosmaa avas suvel Türi vallas Väätsa paisjärve ääres veelauakeskuse.

«Esimene hooaeg oli edukas,» ütles Roosmaa detsembri keskel. «Pakun, et pargist võis suve jooksul läbi käia tuhandeid inimesi. See ei ole kindlasti meie piir, palju on kinni reklaami taga.»

Sel hooajal ehitati parki juurde suur paviljon, mis kehvemate ilmadega suuremale seltskonnale varju pakub.

Roosmaa on rõhutanud, et veelauapark võiks olla koht, kus on tegevust ka talvel. Näiteks köetakse seal pühapäeviti talisuplejate tarvis abihoones olev saun soojaks. «Plaane on erinevaid: kui külma, jääd ja lund jagub, siis soovin talve jooksul valmis saada uisuväljaku, lastele mõeldud rendi-ATVde raja ja lumelauapargi,» täpsustas ta.

Septembris sai veelauapargist alguse esimene Väätsa takistusjooks.

HÄÄLETA

Järva Teataja veebilehel www.jt.ee.

Lõika Järva Teatajast välja kupong ja postita või too see Järva Teataja toimetusse (Väike-Aia 5, postkast 38, 72711 Paide).

Hääle võid saata e-kirjaga aadressile toimetus@jt.ee.

Valikust võib teada anda Järva Teataja või Järvamaa – Eesti Südamaa Facebooki lehel sõnumitesse kirjutades.

Hääletus lõpeb 17. jaanuaril. Aasta tegu kuulutatakse välja 24. jaanuaril.

Tavapäraselt saab võitja auhinnaks tekstiilikunstnik Liis Pihliku vaiba, mis jääb meenutama tegusat aastat. Aasta tegu selgub kuueteistkümnendat korda.

AASTA TEOD

2003 Imavere kõrts

2004 Türi staadion

2005 võidupüha paraad Paides

2006 Eesti tõe ja õiguse aasta üritused Albu vallas

2007 Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskuse külastuskeskuse valmimine

2008 segakoori Suisapäisa teguderohke aasta

2009 Paide spordihall

2010 Mäo liiklussõlm

2011 Imavere sotsiaalmaja

2012 Järvamaa haigla õendusabi keskus

2013 Paide arvamusfestival

2014 Koeru keskkooli õpilaste esikoht noorteprogrammis ENTRUM, kus nad tulid välja ökonätsuga Nätrum.

2015 Aruküla mõisa ennistus

2016 Arvo Pärdi muusikaaed Paides

2017 Otsus rajada Paidesse piimakombinaat

2018 Paide teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles