Robert Rool kutsub üles suitsetamisest loobuma

Kuido Saarpuu
Copy
"Õhtu" saatejuht Robert Rool.
"Õhtu" saatejuht Robert Rool. Foto: Madis Sinivee

Aastat võiks alustada tubakast loobumise ehk Sigarexitiga, nagu kutsub üles tervise arengu instituut (TAI). Tervise­edendajate ette­paneku võtsid vastu lauljatar Maian Lomp ja Kanal 2 saatejuht Robert Rool.

 

“Olen proovinud tubakatoodetest varem loobuda, kuid eri põhjustel ­pole seda suutnud,” avaldas Lomp kam­paania alguses, kuid lootis, et sel korral suudab ta pahe seljatada. “On aeg. Tahan oma tervist päästa, raha säästa.”

Rool ütles, et tema on otsustanud lõpetada, kuid suurt ettevalmistust ta ei tee: ei näri nätsu, käi nõustamisel ega loe raamatuid. “Ma olen otsustanud ja lihtsalt lõpetan ära. Kui 1. jaanuar kukub, siis lihtsalt viskan selle suitsupaki minema,” teatas saatejuht detsembri keskpaigas.

Läinud laupäev oli mõlemal neljas tubakavaba päev. Lomp, kes kasutab nikotiiniplaastrit, oli suutnud sel päeval kiusatusele vastu panna. “Olen olnud kodus ja lähen varsti kinno, et leida meelelahutust ja muud väljundit,” ütles neiu ja kinnitas, et enesetunne on hea. Päev varem oli ta aga murdunud. “Mulle öeldi, et nii võib juhtuda, kiusatus saab võitu. Aga ma proovin nüüd jälle edasi minna nii, et ei tee.”

Läinud laupäev oli mõlemal neljas tubakavaba päev

Rool tunnistas samuti nädalavahetusel üles, et kuigi spetsialistide jutu järgi on nikotiin kehast nelja päeva pikkuse paastuga kadunud, on temal kihk suitsetada jäänud ja seetõttu ta libastus. “Panin sigareti ette, jõudsin sealt kaks mahvi tõmmata ja siis lõpetasin,” nentis Rool, kes katsumusest loobuda siiski ei plaani.

Nii Lomp kui Rool peavad jaanuaris ettevõtmise käigus videopäevikut ja postitavad klipid Facebooki gruppi ­nimega Sigarexit. Grupis jagab nõuandeid TAI tubaka valdkonna spetsialist Minni Saapar.

“Koos teistega on tubakast loobuda lihtsam ja isegi kui selja taga on mõni tulemusteta katse, tasub alati uuesti proovida,” julgustas suitsetajaid algatusega kaasa tulema instituudi terviseriskide ennetamise keskuse alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. “Kõige olulisem on teha kindel otsus, astuda esimene samm ja ebaõnnestumise järel mitte alla vanduda.”

Väljaspool kampaaniat abistavad tubakast loobujaid apteegitöötajad, perearstid ja nõustamiskabinettide spetsialistid. Pärnumaal asub nõustamis­kabinet Pärnu haiglas ja Papiniidu ­Benu apteegis.

Perearstilt saab suitsetamisest loobuja esmast lühinõustamist, vajadusel kirjutab arst välja ravimeid ja võib suunata nõustamiskabinetti.

  • Iga päev suitsetab 17 protsenti täiskasvanutest: 23 protsenti meestest ja 13 protsenti naistest).

  • E-sigaretti tarvitab 1,5 protsenti täiskasvanud elanikest.

  • 52 protsenti igapäevasuitsetajatest soovib sellest pahest loobuda.

Ohutut tubakasuitsu kogust ei ole olemas.

  • Iga suitsetatud sigaret avaldab mõju.

  • Mida rohkem suitsetatakse, seda suuremad on ohud.

  • Tubakatarvitamine on maailmas peamine ennetatav suremuse põhjustaja.

  • Inimesed, kes alustavad suitsetamist teismelisena ja teevad seda kaks aastakümmet või enam, surevad 20–25 aastat varem kui need, kes ei ole kunagi suitsetanud.

  • Suitsetajatel on suurem oht haigestuda paljudesse pahaloomulistesse kasvajatesse.

Allikas: tervise arengu instituut

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles