Märtsis muutub Aravetel ja Imaveres postiteenuste osutamine

Järva Teataja
Copy
Omniva pakiautomaat.
Omniva pakiautomaat. Foto: Mailiis Ollino

Märtsis toimub Järva vallas kaks postivõrgu muudatust: Aravete läheb üle pakiautomaadi ja postipunkti kombinatsioonile (senise postkontori asemel) ning tegevuse lõpetab Imavere postipunkt. 

Seoses vähese külastatavusega lõpetab 13. märtsist teenuse osutamise Imavere postipunkt. Pärast seda on kohalikel elanikel võimalik postiteenuseid tarbida kirjakandja vahendusel või külastada ümberkaudseid postiasutusi või pakiautomaate. Ümberkaudsed postiasutused asuvad Adaveres, Oisus, Kõos ja Paides. Imaveres on praegu kaks pakiautomaati: DPD Pickup pakipunkt Meie kaupluse juures ja Itella SmartPost pakiautomaat Alexela tanklas.

Imavere piirkonna elanike saadetised jõuavad edaspidi lähimasse naaber-postiasutustesse, kuid soovi korral on võimalik ka saabunud saadetised tasuta ümber suunata või kirjakandjaga tasuta koju tellida. Alternatiivina võib kasutada ka ümberkaudseid Omniva pakiautomaate Põltsamaal, Paides, Suure-Jaanis või Türil.

Aravete postkontor suletakse ning alates 10. märtsist minnakse üle pakiautomaadi ja postipunkti kombinatsioonile. Postipunkt alustab tööd kohalikus lillekaupluses Aravete Lilletuba aadressil Piibe mnt 16, Aravete ning see on avatud E 9.00–12.00, T–R  9.00–15.00 ning L 10.00–13.00. Postipunkt osutab kõiki samu postiteenuseid nagu postkontorgi. 

Kirjakandja toob teenuse koju või kontorisse

Kõigil postiteenuse kasutajatel, kes elavad või asuvad maapiirkonnas, on võimalus kutsuda kirjakandja koju või tööle ning kasutada kõiki postiteenuseid oma elu- või asukohast lahkumata. Kirjakandjast saab üha enam postikuller, kes toimetab kohale pakke, müüb marke ja ümbrikuid ning võtab vastu saatmist vajavaid kirju.

Kirjakandja kohale kutsumine on tasuta, maksta tuleb ainult postiteenuste ja neile kehtestatud teenustasude eest nagu tuleks maksta ka postkontoris. Kirjakandjat saab kohale kutsuda Omniva kodulehel oleva vormi kaudu või telefonil 6616616.

Pärast tellimuse vormistamist võtab Omniva klienditeenindus tellijaga ühendust ning lepib kokku täpse teenindamise päeva ja aja. Kirjakandja tuleb tellimust täitma üldjuhul juba järgmisel tööpäeval, aga mitte rohkem kui kolme tööpäeva jooksul. Kirjakandja tuleb koju või tööle tööpäeviti kell 8.00–16.00.

Teenus on suunatud maapiirkondades postiasutusest kaugemal elavatele inimestele ning eriti mugav neile, kel ea, tervise või transpordi puudumise tõttu postiasutusse minek raskendatud.

Omniva: pakiautomaadid koguvad aina rohkem populaarsust

Tänu oma kiirele levikule ning kasutusmugavusele on pakiautomaadid postiasutuste kõrval populaarsust kogumas. Nii mõneski maapiirkonnas soovitakse postiasutuste asemel näha piirkonda teenindamas hoopis pakiautomaati.

Omniva kirjutab enda kodulehel, et kuigi postkontoris saab saata kirja, tellida perioodikat, maksta arveid ning osta postikaupa, siis ligikaudu 80% postkontori tehingutest moodustavad just paki väljastamised või saatmised. Postipunkti puhul, mis töötab näiteks raamatukogus või kaupluses, on see protsent veelgi suurem.

Samal ajal näitavad uuringud, et üle 80% pakisaajatest ja saatjatest eelistab võimalusel pakkide saatmiseks ja kättesaamiseks pigem pakiautomaati – see on lihtne kasutada, mugav, kiire ning pidevalt kättesaadav. 

Kui inimeste jaoks muutub postiteenuste kasutamisel oluliseimaks kiire ja mugav paki saamine, peab ka postivõrk ennast pakisaajate vajadustest lähtuvalt ümber korraldama. „Üha enam näeme, et kohtades, kus postiasutuse lahtiolekuaeg kattub enamike inimeste tööajaga, võiks postiasutust asendada kombinatsioon alati kättesaadavast pakiautomaadist ning postipunktist või kandeteenusest,“ ütles Eesti Posti regiooni juht Ott Nauts. „Nii jäävad postkontoris pakutavad teenused kogukonna elanikele kättesaadavaks kas postipunktis või kirjakandja vahendusel. Põhiliseks tegevuseks kujunenud paki saatmine ning kättesaamine muutub aga pakiautomaadi abil kordades mugavamaks ning kellaajast sõltumatuks.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles