Proviisor: koduapteegid tasub korda seada

Kuido Saarpuu
Copy
Koduapteek
Koduapteek Foto: Elmo Riig / Sakala

Viirushaiguste ennetamiseks soovitab Apotheka proviisor Jürgen Jänese olla kätehügieeni suhtes hoolas, hoida immuunsüsteem tugevana ning igaks juhuks üle vaadata ka oma koduse apteegikarbi olukord.

Proviisori sõnul on praegu paras aeg mõelda sellele, kuidas iseend ja oma lähedasi hoida. "Praegusel erinevate viirus- ja külmetushaiguste kõrghooajal tasub kõigil käte hügieeni väga tõsiselt suhtuda ning põhitõed ka oma lähedastele üle korrata. Mõistlik on keskenduda oma immuunsüsteemi tugevdamisele – liikuda värskes õhus ning toituda tervislikult. Tähtis on ka piisavalt magada, mitte suitsetada ega kuritarvitada alkoholi. Ette tasub võtta ka immuunsüsteemi tugevdav vitamiinikuur, mis võiks sisaldada D-vitamiini, C-vitamiini või tsinki," soovitas Jürgen Jänese.

"Võimalusel tasub vältida rahvarohkeid kohti ning kindlasti püsida haigussümptomite ilmnemisel kodus. Eriti tähelepanelik tasuks olla juhul kui esineb nohu, peavalu, köha, kurguvalu, palavik ning üldine halb enesetunne,“ lisas proviisor.

„Ka oma isiklik koduapteek tuleb üle vaadata ning vajadusel seda täiendada. Selleks ei pea tingimata apteeki kohale minema – vajalikud preparaadid saab tellida kulleriga koju ka e-apteegist. Sarnaselt tava-apteekidele saab ka e-apteegis apteekriga nõu pidada," kinnitas Jürgen Jänese.

"Koduses apteegis võiks olemas olla viiruseid isoleeriv ninasprei, mis aitab organismil viirustest vabaneda enne kui need paljuneda jõuavad; paratsetamool, ibuprofeen, mis aitavad peavalu, kurguvalu, kõrvavalu, liigese- ja lihasvalude ning palaviku korral. Koduapteegis võiks olla ka termomeeter palaviku mõõtmiseks, kurguaerosool ning imemistabletid kurguvalu puhuks, mõni preparaat ning sinepiplaastrid köha korral kasutamiseks ning teesegu või vitamiinidega joogipulber, millest sooja jooki teha – vedeliku tarbimine on haigena olles ülitähtis."

Proviisor lisas, et juhul, kui haigus ei anna alla ja seisund ei parane, tuleb pöörduda pereõe või perearsti poole, tõsisemate sümptomite korral nagu hingamisraskused või tugev valu rindkeres, tasub kutsuda kiirabi. Kodus on mõistlik panna suuremat rõhku puhtusele – pesta tihedamini käterätikuid, puhastada igapäevaselt enim kasutatavad pindasid ja tuulutada tubasid.

Kuna pole teada, kui paljud apteegid on 1. aprillist sunnitud uksed sulgema, tasub proviisori sõnul praegu kodusesse apteegikarpi varuda ka muud vajaminevad vahendid alustades plaastritest, sidemetest, külmakotist ja haavapuhastusvahenditest ning lõpetades piisava retseptiravimite varuga. Samuti tuleb aegumistähtaja ületanud ravimid uute vastu vahetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles