Hindade tõus jääb tagasihoidlikuks

Kuido Saarpuu
Copy
Eesti hinnatõus on Euroopa Liidu tipus
Eesti hinnatõus on Euroopa Liidu tipus Foto: Michael Burgmaier / PantherMedia / Michael Burgmaier

Inflatsioon püsib Eestis jätkuvalt madalana. Arvestades viimase aja negatiivseid sündmusi väliskeskkonnas, sooja talve mõjusid ja administratiivsete tegurite hinnalangust, kujuneb inflatsioon tänavu mullusest aeglasemaks, kirjutab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad veebruaris eelmise kuuga võrreldes 0,5 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes kiirenes tarbijahinnaindeksi tõus 2 protsendini. Energiahindade odavnemise tõttu aeglustus inflatsioon euroalal 1,2 protsendile.

Koroonaviiruse leviku ja sellega kaasnevate globaalsete kasvuväljavaadete halvenemise tulemusena on nafta hind langenud viimase kahe ja poole aasta madalaimale tasemele. Samas siinsetesse kütusehindadesse on see jõudnud osaliselt. Võrdluseks oli veebruaris nafta hind eurodes ligi 8 protsenti madalam kui aasta tagasi, aga bensiini hind 7,7 protsenti kõrgem kui mullu veebruaris. Jätkuvalt hoiab elektri hinda madalana soe talv, mis avaldub suurenenud tuuleenergia pakkumises, samas kui tarbimine on tavapärasest väiksem. Selle tulemusena oli elektri börsihind veebruaris nelja aasta madalaim ning majapidamistele 13 protsenti odavam kui aasta tagasi.

Toidu hinnad välisturgudel pöördusid tõusule möödunud aasta sügisel ja olid selle aasta alguses ligi kümnendiku võrra kõrgemal kui aasta tagasi. Viirusepuhangu mõjul võis veebruaris madalama nõudluse tingimustes osa toidutoormete puhul täheldada mõningat hinnakorrektsiooni. Toit on meil aastaga kallinenud 4 protsenti ning hinnatõusu panustas eelkõige aiasaaduste ja lihatoodete kallinemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles