Kavandatav seadusemuudatus peaks kütusehinda langetama

Järva Teataja
Copy
Kütus.
Kütus. Foto: Tairo Lutter

​Majanduskomisjon otsustas saata teisele lugemisele eelnõu, millega muudetakse alates käesolevast aastast fossiilsele kütusele biokomponendi lisamise kohustus paindlikumaks ning suurendatakse biokomponendi ja taastuvelektri statistikaga kauplemise läbipaistvust ja tõhusust. Need muudatused peaksid kütusehinda veidi langetama.

Majanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul tegi komisjon kahe lugemise vahel eelnõu algataja ja turuosaliste ettepanekute põhjal eelnõusse suure hulga muudatusi. „Ühe olulise muudatusena kiitsime heaks majanduskomisjoni muudatusettepaneku, mille järgi on algselt poolaastapõhiselt kavas olnud kümneprotsendiline biokütuse komponendi lisamise kohustus nüüd aastapõhine. See annab tarbijale võimaluse odavamaks kütuseks, kuna tarnijal on suurem vabadus hindadest lähtuvalt otsuseid langetada, et oma kohustused kas varem või hiljem ära täita ja see mõjub turule kindlasti positiivselt,“ rääkis Sester.

Lisaks tõi Sester esile seaduse jõustumisel rakenduva põhimõtte, mille järgi hakatakse soodustama täiustatud biokütuste kasutamist, mille toomine ei konkureeri toidulauaga.

„Ehk siis biokomponenti ei hakata tootma toidule mõeldud toorainest, vaid pigem pööratakse pilk prügi ja jääkainete poole. Sellega on võimalik mitu kärbest ühe hoobiga lüüa,“ ütles Sester.

Majanduskomisjoni liige Kalvi Kõva lisas, et biokomponendi lisamise kohustus annab võimaluse senisest enam rakendada kodumaist biometaani. „Tegelikult kasutatakse seda juba praegugi ja see vähendab impordisõltuvust vedelkütustest. Aastaks 2022 on Eestis toodetud ja tarbitud biometaani osakaal prognoosi järgi ligi kuus protsenti kogu transpordis kasutatud kütustest,“ sõnas Kõva.

Lisaks juurutatakse vedelkütuse seaduse muudatusega statistikaga kauplemise elektrooniline andmebaas, mille käigus on tarnijatel läbipaistev võimalus müüa biokütuse lisamise kohustuse minimaalset osakaalu ületavat statistikat tarnijale, kellel on statistika järgi vajadus.

Vabariigi Valitsuse algatatud vedelkütuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (126 SE) on teisel lugemisel 12. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles