Järvamaa õpilased kiidavad koolide sulgemise heaks

Silja Vilbu
Copy
Tühi klassiruum
Tühi klassiruum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
  • Kõige rohkem kurvastavad noori ära jäävad võistlused
  • Kodus õppimine teeb kohati murelikumaks kui viirus ise
  • Enamik kooliõpilasi säilitab rahulikku meelt

Kui mõned päevad tagasi oli koroonaviiruse tõttu koolide sulgemine alles kauge ja hüpoteetiline oht, siis viimase ööpäeva jooksul on riik välja kuulutanud eriolukorra ning selge on see, et järgnevad nädalad kui mitte kuud tuleb õpilastel koduõppel veeta. Järva Teataja uuris, kuidas õpilased ise sellesse otsusesse suhtuvad.

Paide Hillar Hanssoo kooli seitsmenda klassi õpilane Keitlin leiab, et koolide sulgemine on õige otsus. Ta selgitas, et kuna koolis on nii palju inimesi ja haigestumise oht on palju suurem, siis on hea, et nii õpilased kui ka õpetajad kodudes püsivad. Keitlin leiab, et koroona pole naljaasi. Ta tõdeb, et õppeülesannetest on e-kooli vahendusel ehk veidi keerulisem aru saada, aga küllap saavad õpilased hakkama.

Ka trennide ja huviringide ärajätmist peab Keitlin mõistlikuks. 

"Mis siis, et ei ole sada inimest ühes pundis, aga näiteks viis on ja kui üks neist on haigestunud, siis haigestuvad ka teised. Seejärel nad viivad haiguse oma koju ja jääb terve pere haigeks ning sealt omakorda edasi. Nii et parem karta, kui kahetseda," tõdes ta.

Keitlin lisas, et tal endal pole lähiajal mingeid võistlusi, konkursse või olümpiaadidel osalemist plaanis. Küll aga on tal kahju sellest, et ta koolis ja huviringides käia ei saa. "Ma olen vist üks vähestest õpilastest, kes arvab, et koolis käia ja õppida on põnev," rääkis ta naerdes.

Eksameid Keitlini klassil sel aastal pole, nii et sellepärast muretsema ei pea. Ta märkis, et kontrolltööde ja tunnikontrollide kodust tegemine paneb teda küll veidi muretsema.

Keitlin tõdes, et mõned tema koolikaaslased ja õpilased on viiruse pärast mures, aga paanikas keegi pole. Pigem mõeldakse, kuidas on mõistlik käituda, poodi toitu kokku ostma keegi ei torma. Püütakse jääda rahulikuks.

Mõned õpilased ja õpilased ei vaevu Keitlini sõnutsi aga üldse sellele mõtlema, kuidas viiruse levikuperioodil käituma peaks. See teeb pisut murelikuks. "Meie arvame, et see kõik läheb kiiresti mööda nagu teised viirusedki, lihtsalt sellele viirusele ei ole veel vaktsiini leitud, aga küll see ka leitakse," sõnas ta. "Hea on see, et mõned õpetajad on meid uudistega kuris hoidnud ja õpetanud, kuidas haigusest oleks võimalik hoiduda ja mida teha siis, kui sa ise oled haige."

Võistlustest on kahju loobuda

Järvamaa kutsehariduskeskuse õpilane Raul leiab samuti, et koolide sulgemine on ainuõige otsus koroonaviiruse leviku takistamiseks. Sama arvamus on tal trennide ja huviringide sulgemise kohta. 

"Muidugi muretsema paneb see, et tunnid jäetakse ära ja millalgi peab need järgi tegema," lisas ta.

Kõige rohkem kurvastab Rauli see, et ära jäävad ka võistlused, kus ta oleks õpilasena väga osaleda tahtnud. "Samuti on ka oht, et jääb ära mu välispraktika Küprosel, mida ma olen pikalt juba oodanud," lisas ta.

Eksameid Raulil tänavu ei ole, nii et vähemalt sellest murest on ta prii.

Koroonahirmu kohta ütleb Raul, et pooled koolikaaslased kardavad seda haigust, pooled ei karda. 

"Meeleolu tundides ja koolis on kahtlane ja mulle tundub, et õpilased on ärevil. Isiklikult mina ei karda koroonaviirust ennast, vaid pigem teeb kurvaks see, et kõik üritused jäetakse ära. Ma arvan, et kui immuunsussüsteem on tugev, ei oleks noorel vaja karta. Siiski tuleks koroonaviiruse levikut takistada," rääkis ta.

E-õpe paneb muretsema

Türi põhikooli üheksanda klassi õpilane usub samuti, et koolide kinni panemine ning trennide ja ringide ära keelamine on õige otsus, kuna mida kiiremini me selle viiruspuhanguga midagi ette võtame, seda parem. Ta lisas, et valitsuse otsuste tõttu jäävad tal küll mõned üritused ära, kuid esmatähtis on siiski inimeste tervis ning viiruse kontrolli alla saamine.

Sel aastal ootavad üheksandikke ees ka eksamid. Järva Teatajaga suhelnud õpilane nende pärast praegu veel ei muretse. Ta loodab, et viirus saadakse tänu eriolukorra väljakuulutamisele kontrolli alla ning siis saab ka koolis edasi käia.

Üldise õhkkonna kohta koolis ütles ta, et rohkem ärevil ollakse e-õppele ülemineku kui koroonaviiruse pärast. "Mõned ei saa niigi tundides teemast aru, nüüd ei saa nad isegi koos õpetajaga õppida, vaid peavad kõik iseseisvalt tegema," kirjeldas ta.

Õpilased võtavad asja mõistusega

Aravete keskkooli 11. klassi õpilane Karet peab valitsuse otsust vajalikuks ning leiab, et kuna tänapäeval on häid võimalusi distantsõppe korraldamiseks, siis on mõistlik seda varianti kasutada. Ka trennide ja huviringide mittetoimumine on Kareti meelest loogiline, kuna seal käies saaksid õpilased üksteist ju ikka nakatada.

Eriti suuri muutusi need korraldused Kareti jaoks kaasa ei too, küll aga peab ta loobuma trennis käimisest.

Karet ei käi küll lõpuklassis, kuid tal tuleb sooritada üleminekueksam matemaatikas ja eesti keeles. "Muidugi on kahju, et ma tunnis ei saa tegeleda kordamisega. Siiski on mul võimalus harjutada kodus ning küsimuste korral võtta ühendust õpetajatega meili teel," märkis ta.

Karet täheldas, et tema koolikaaslased võtavad asja mõistusega ning saavad aru, et liigseks paanikaks pole põhjust. "Muidugi tuleb olla hoolikas ning järgida ettevaatusabinõusid, aga oluline on seejuures ise rahulikuks jääda," lisas ta.

Eksamiteks saab ka kodus valmistuda

Järva-Jaani gümnaasiumi üheksanda klassi õpilane Mehis leiab koolide sulgemise samuti põhjendatud olevat, kuna noorte seas leviks haigus muidu hoogsasti. Kuna trennides ja huviringides on noored samuti sageli ninapidi koos, on ka nende ärajätmine Mehise meelest igati põhjendatud.

Mehist puudutavad piirangud selles osas, et tal jäävad ära mõned spordivõistlused. Noormees tõdes, et on küll veidi pettunud, kuid saab aru, et tervis on praegu tähtsam.

Üheksandikuna ootavad Mehist eest põhikooli lõpueksamid, kuid nende pärast ta ei muretse. "Saan nendeks valmistuda ka kodus õppides," kinnitas ta.

Klassikaaslased on Mehise sõnutsi samuti üsna rahulikud. Viiruse pärast keegi eriti ei muretse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles