Kiirabi sõidab väljakutsetele kõigele vaatamata

Anne Põder
Copy
Kiirabi toimetas alajahtunud naise kaldale. Foto on illustratiivne.
Kiirabi toimetas alajahtunud naise kaldale. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Tartu Kiirabi Paide baasi vanem Milja Loštšenikova ütles, et kiirabibrigaadid jätkavad vaatamata eriolukorrale oma tavapärast tööd ning on valmis inimesi erinevate tervisehädade korral teenindama.

Küll aga rõhutas Loštšenikova, et kui keegi kahtlustab endal koroonaviirust, tuleb kiirabi kutsumise asemel helistada perearstile, kes hindab olukorra tõsidust ning suunab patsiendi edasisi protseduure. «Mitte mingil juhul ei tohiks siis kutsuda kiirabi ega ise kuhugi minna,» hoiatas ta.

Loštšenikova ütles, et kiirabil on mitmeid erinevaid juhiseid, kuidas erinevates olukordades käituda. «Loomulikult on meil olemas ka kaitsevahendid, et väljakutsetel enda tervist kaitsta,» sõnas ta.

Tavapärasest erinev on Loštšenikova sõnul ehk see, et koroonaviiruse sümptomitele sarnastele juhtumitele sõites, helistavad nad abivajajale tagasi ning esitavad täpsustavaid küsimusi. «Kui siiski on kahtlus, et tegemist võib olla nakatunuga, saame ennast kaitsta ja lisameetmed kasutusele võtta,» selgitas ta.

Kõige olulisem on Loštšenikova hinnangul suhtuda olukorda paanikata ning võtta kõiki ettevaatusabinõusid täie tõsidusega.

Ta lükkas ümber kuuldused, mis on olnud varmad levima nagu ei tohiks inimesed haigestudes üldse kiirabi kutsuda või nagu keelduks kiirabi teatud patsiente teenindamast. «Me oleme abivajajatele olemas, kuid inimesed peavad ka ise oma seisundit õiglaselt hindama ning vastavalt terviseameti kehtestatud reeglitele käituma,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles