Asi kontrolli all: muuseumides jagub tegemist külastajatetagi

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Eesti piimandusmuuseum
Eesti piimandusmuuseum Foto: Erakogu
  • Tavapäraselt ongi just märts külastatavuse poolest vaiksem aeg

Imaveres asuva Eesti piimandusmuuseumi direktor Anneli Siimussaar ütles, et eile valitsuse poolt kehtestatud eriolukorrast lähtuvalt on muuseumipere teinud ka vastavaid muudatusi oma tavapärases töökorralduses.

Nii on maja külastajatele suletud ning alates järgmisest nädalast on ka kogu personal kodukontoris. „23. märtsil vaatame edasi, kuidas olukord on ja mis edasi saab,” ütles Siimussaar. Tema sõnul väga segamini märtsikuine ettekavatsemata tööpaus muuseumi plaane ei löögi, sest tavapäraselt ongi just märts külastatavuse poolest vaiksem aeg. Need, kes ekskursioonid või töötoad tellinud, on juba muuseumiga ühendust võtnud ning koostöös leitakse järjest sobivad kuupäevad.

Siimussaar leiab ka, et paus on teisalt ka hea – kuna parasjagu on käsil muuseumi arhiivi korrastamine ja käsil veel teisigi majasiseseid ümberkorraldusi, saab seda nüüd rahulikult teha. „Mina näiteks tegelen projekti kirjutamisega, loodetavasti olukord rahuneb ja piimapäev saab ikka toimuma,” ütles ta.

Muuseum ei kanna seoses ajutise sulgemisega mingeid kahjusid seoses töötubade läbi viimiseks varutavate toiduainetega – suurtes kogustes vahukoorepakke majas pole. „Ega me tavaliselt pikalt ette ostagi, tavaliselt eelmisel päeval alles,” selgitas Siimussaar. Et nüüd töötubadel kriips peal on, pole ka koort majja eelnevalt valmis varutud.

Türi muuseumi juht Erika Jaanhold ütles, et nendegi majas lähtutakse üldsisest olukorrast. „Maja on külalistele suletud ja kõik broneeringud tühistatud. Ise oleme tööl ja tegeleme igapäevase tööga: näituste koostamine, arhiivi töö, vastame telefonile ja e-maili teel saab suhelda,” ütles Jaanhold.

Alates 13. märtsist on külastajatele suletud ka samas majas asuv Eesti ringhäälingumuuseum ja ära jäävad kõik varasemalt kokku lepitud haridusprogrammid ja giidituurid.

Reedest jäid suletuks ka Paides asuva Järvamaa turismiinfopunkti uksed.

Valitsus otsustas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestada Eestis eriolukorra ning rakendada erimeetmeid. Kuni 1. maini jäävad publikule suletuks teatrimajad, muuseumid ja kinod ning ära jäävad spordisündmused, et inimestevahelised kontaktid oleksid võimalikult piiratud. Raamatukogud jäävad avatuks piiratud ulatuses.

Kultuuriministeerium teavitab kultuuriasutusi, -korraldajaid ning sündmuste külastajaid kõigist detailidest nii pea, kui piirangutega seotud asjaolud on selgunud. Piirangud puudutavad kõiki, ka eraõiguslikke kultuuriastusi ja -korraldajaid.

Allikas: kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles