Saaremaa rebased läksid Järvamaad avastama

Anne Põder
Copy
Rebasekutsikad kui nad mai algul Järvamaale saabusid.
Rebasekutsikad kui nad mai algul Järvamaale saabusid. Foto: Virge Võsujalg

Eelmisel nädalal vabastas Eesti metsloomaühingu  Järvamaa piikronnajuht Virge Võsujalg kolm rebaskutsikat, kes toodi hinge vaakuvatena tema juurde Saaremaalt.

Virge Võsujalg ütles, et aeg rebaste loomulikku keskkonda ehk metsa vabastamiseks oli käes, sest metsas on neile nüüd juba piisavalt toitu ning tõenäosus, et nad ennast kenasti kusagil sisse seavad ja hukka ei saa, on suur.

"Need kolm rebast kasvasid minu hoole all peaaegu aasta," täpsustas ta.

Võsujalg meenutas, et neli väikest emata jäänud rebasepoega leiti Saaremaalt väga raskes seisus. Nende ema oli tõenäoliselt auto alla jäänud. Saarelt mandrile jõudis neljast kahjuks vaid kolm poega. "Mul õnnestus nad elule turgutada, sööma saada ning kenasti kosuma panna," märkis ta.

Emata jäänud rebasekutsikad hoidsid ühte ja kasvasid kolmekesi koos.
Emata jäänud rebasekutsikad hoidsid ühte ja kasvasid kolmekesi koos. Foto: Virge Võsujalg

Noorukiikka jõudes said nad metsast välipuuri ümber uudistamas käinud rebaselt kärntõve. "Ka sellega tuli tegeleda ning haigus rohtude abil kenasti välja ravida," lausus Võsujalg.

Ta lisas, et ka vahetult enne vabastamist said rebased uue annuse kärntõvevastast ravimit, mis peaks neid nakatumise eest kaitsma vähemalt kolm kuud.

Armsaks ja omaseks saanud rebaste vabastamine oli Võsujalale emotsionaalne ettevõtmine. Mitte, et ta oleks neid lemmikloomadena kohelnud, vaid lihtsalt loomadele antud hool ja armastus tegi nad  eriliseks.

Võsujalg on korduvalt rõhutanud, et metsloomaühingu vabatahtlikud hoolitsevad metsloomade eest nendega võimalikult vähe  kokku puutudes ning hoides neid inimestest eemal vältimaks harjumist. "Meie eesmärk on loomad alati tagasi loodusesse lasta ning inimpelglikkuse säilimine on sealjuures ülimalt oluline," sõnas ta.

Nii käitus ta ka oma hoole all olnud rebastega, kes kasvasid inimestest eemal välipuuris ning nende hoiakust oli näha, et toitu toov inimene polnud nende sõber, vaid ikkagi vaenlane, keda tervitati urisedes.

Võsujalg vabastas rebased kolmekesi koos. "Kui vabaduse lõhn ninna tungis ja julgust oli piisavalt, olid reinuvaderite jalad kiiremad kui tuul," lausus ta.

Võsuajalg loodab, et rebased elavad edasi põnevat ja turvalist elu ning neist kasvavad elujõulised loomad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles