Eriolukord kiirabi väljakutsete arvu ei suurendanud

Anne Põder
Copy
Kiirabiauto.
Kiirabiauto. Foto: Dmitri Kotjuh

Tartu Kiirabi Paide baasi vanem Milja Loštšenikova ütles, et kiirabibrigaadidel olid nädalavahetusel küll käed-jalad tööd täis, kuid võrreldes tavapäraste nädalavahetustega polnud väljakutseid rohkem.

Loštšenikova ütles, et kui algul oli segadust palju, et kuhu koroonaviiruse kahtlusega pöörduda, siis nüüdseks on asi juba selgem ning inimestele on teavet erinevatest infokanalitest jagatud.

Ta kordas üle, et helistada tasuks esmajoones perearstile, kes hindab olukorra tõsidust ning suunab patsiendi edasisi protseduure ja ravi. «Väide, et kiirabisse helistada ei tohi, pole õige. Hädaabinumbrile võib helistada küll, kuid ka kiirabi nõustab esmalt patsienti telefoni teel ja selgitab välja tema seisundi. Välja sõidab kiirabibrigaad siis, kui patsiendi seisund on raske ja ta vajab arstlikku sekkumist või haiglasse transporti,» rääkis ta.

Loštšenikova selgitas, et inimeste ootused proovide võtmise osas olid küll suured, kuid kohalikud kiirabibrigaadid sellega ei tegelenud ning seda ka helistajatele selgitati. "Nüüdseks on olukord juba sootuks muutunud ka proovide võtmise osas," märkis ta.

Kiirabi keskendub oma töös eelkõige raskete haigustunnustega inimeste abistamisele ja testimisele. 

Õnneks olid järvalased nädalavahetusel küllalt mõistvad ning suuremat paanikat Loštšenikova sõnul polnud. "Loodan, et see nii ka jääb," sõnas ta.

Loštšenikova rõhutas, et kiirabi on abivajajatele olemas, kuid inimesed peavad ka ise oma seisundit õiglaselt hindama ning vastavalt terviseameti ja vabariigi valitsuse kehtestatud reeglitele käituma,» lausus ta.

TEAVE

Sümptomite avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Haigussümptomite (palavik, köha, nohu) leevendamiseks soovitame sümptomaatilist ravi käsimüügiravimitega. Tugeva hingamisraskuse või õhupuuduse korral helistage hädaabinumbrile 112.

(allikas: Terviseamet)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles