Näiteid, mida osta ja mida neist valmistada:
Kuivained – säilimisaeg kuudes või aastates
· Makaronid, riis, tatar, erinevad helbed ja jahud – kui võimalik (eelarve, maitse-eelistused, saadavus), eelistage täisteratooteid
o Saab valmistada putrusid, vormiroogi – võimalusel lisage juurde puu- või köögivilju, marju
o Ooteks on hea kama
o Jahudest saab ise valmistada leiba-saia, küpsetisi
o Makaronid ketšupiga ei ole kõige parem valik, makaronitoitudesse võiks pigem lisada ohtralt köögivilju
· Müslid, maisihelbed – lisatud suhkrutega tooted ei peaks olema igapäevaseks kasutamiseks, ka mitte lastel
o Võimalusel tehke müsli ise helvestest, kuivatatud puuviljadest-marjadest, pähklitest ja seemnetest
Leivad-saiad – säilimisaeg päevades
· Kui leib-sai hakkavad tähtaega ületama, tehke neist kuubikud või kangid, kuumutage kiirelt ahjus ning kasutage neid edaspidi näksimiseks või toitudes (saiavormis, Caesari salatis, püreesupil, leivasupiks)
Puu- ja köögiviljad, marjad – säilimisaeg sõltub hoidmistingimustest, see on päevades (nt mõned puuviljad) kuni kuudes (nt kapsas, külmutatud ja kuivatatud viljad-marjad) ja aastates (konservid)
· Lisage köögivilju kõikidesse roogadesse, kuhu vähegi võimalik
· Konserveeritud köögivilju kasutage pigem toitudesse lisamiseks, mitte põhitoiduna
· Kui värskeid vilju ei ole, sobivad ka puuviljakonservid magustoitude valmistamiseks
Piimatooted – säilimisaeg päevades-nädalates kuni kuudes (nt mõned juustud). Piimatoodete puhul on eriti oluline jälgida tarvitamise tähtaega ning kasutada need söögiks enne „Kõlblik kuni“ tähtaja möödumist
· Kui kohupiima-kodujuustu realiseerimise tähtaeg hakkab lähenema, saab need ära kasutada vormiroogade ja magustoitude valmistamiseks
Kala, (linnu)liha, muna – säilimisaeg päevades-nädalates (värsked tooted, munad, vorstid vm) kuni kuudes (konservid, soolatud tooted). Jälgige säilimistähtaega!
· Konservide-soolatud toodete kasutamisel arvestage, et saadav soolakogus võib olla liiga suur – pigem kasuta neid mõne teise toidu juures lisakoostisosana, mitte põhitoorainena
Pähklid-seemned, õlid, võiderasvad – säilimisaeg kuudes. NB! hoida kinnistes pakendites, valguse ja kõrge temperatuuri eest kaitstult
· Pähkleid-seemneid pigem lisada toitude (salatid, magustoidud, pudrud vm) koostisesse (päevas 1–3 supilusikatäit), mitte süüa ooteks terve pakk pähkleid korraga
Magusad ja soolased näksid – säilimisaeg üldiselt kuudes. Annavad rohkelt energiat ja tekitavad täiskõhutunde, kuid jätavad organismi ilma olulistest toitainetest, kuna sisaldavad neid vähe või üldse mitte. Süüa vahel harva ja väikestes kogustes, üldiselt ei ole aegumise ohtu?
· Arvesta, et näiteks 100 grammist küpsistest-halvaast-kartulikrõpsudest saab energiat keskmiselt 400–500 kcal, šokolaadist-kompvekkidest 500–600 kcal
Purgi- ja kuivsupid jms – õigetes tingimustes hoitult säilimisaeg aastates
· Lisa võimalusel juurde värskeid või külmutatud köögivilju
· Neid saab kasutada teiste toitude valmistamisel n-ö põhjana
Näidismenüü kolmeks päevaks
Kolme päeva näidismenüü 2000 kcal energiavajadusega inimesele, mis tagab suure osa enam-vähem kõikidest (v.a D-vitamiin) vajalikest ainetest. Vesi, suhkruta kohv ja tee menüüs ei kajastu. Kogused on toodud grammides
1. päev
Hommikusöök
Kaerahelbepuder (piim pooleks veega), banaan 200/100
2 terasaia sardiinikonserviga 60/40
Tee meega 250/5
Oode
Kama keefiri ja külmutatud marjadega – 50/200/100
Lõunasöök
Makaroniroog (vähese hakkliha ja külmutatud köögiviljadega), marineeritud peet 250/100
Teraleib 35
Keefir 200
Apelsin (kaal koorega) 250
Õhtusöök
Borš purgisupist (suurema lahjendusega, lisatud porgandit, kapsast) 400
Teraleib sulatatud juustuga 35/10
2. päev
Hommikusöök
Puder seemnete ja kliidega (piim pooleks veega), banaan 200/100
2 terasaia sardiinikonserviga 60/40
Tee meega 250/5
Oode
India pähklid 20
Paprika 150
Lõunasöök
Borš purgisupist (suurema lahjendusega, lisatud porgandit, kapsast) 400
Teraleib 35
Saiavorm piimaga 150/100
Õhtusöök
Tatrapuder paprika ja hernestega, kaste veiselihakonservist 300/200
Porgandi-küüslaugusalat majoneesiga 50
3. päev
Hommikusöök
Külm neljaviljahelbe puder india pähklitega, banaan, külmutatud mustsõstrad 200/50/50
Terasai või ja juustuga 30/5/15
Oode
Ise tehtud müsli (röstitud kaerahelbed meega, mandlid, kõrvitsaseemned, aprikoos) piimaga 50/100
Lõunasöök
Tatrapuder paprika ja hernestega, kaste veiselihakonservist 300/200
Teraleib 35
Keefir 200
Õhtusöök
Hautis oakonservi, brokoli, porgandi, suvikõrvitsa , paprika ja vähese kanaga 400
Teraleib 35
Tee meega 250/5